Blik op het vierkant van de boet
Blik op het vierkant van de boet Foto: Ericka Voortman

Vischwijven in boet

Het kan bijna niet samengaan, maar wanneer je de expositie ‘Vischwijven’ van Ericka Voortman betreedt, stap je in een magisch theater waarin de wereld voor een tijdje lijkt stil te vallen.

Ondanks het geluid van de wind en de kippen buiten is er door de beelden en het geluid binnen een sfeer waarin menig bezoeker tot zichzelf komt.

Natuurlijk is er ook veel te zien en te horen. Filmmaakster Trees Anna, die gevraagd was om de vlag te hijsen tijdens de opening van de expositie, wees op de fijne details en de gelaagdheid van het werk van Ericka. Het hart van de expositie vormt een boek over ‘De Nieuwe Mens’ vormgegeven in miniatuurtjes van uitgeknipte vissenlijven en portretten uit middeleeuwse schilderijen en modebladen. Voortman benadrukt hiermee de tijdloosheid en laat zien dat een thema als de angst, die ons nu in zijn greep heeft tijdens de coronacrisis, van alle tijden is.


Het is dan ook niet toevallig dat Ericka deze collages ging uitknippen en samenstellen tijdens de eerste Lockdown in het voorjaar van 2020 om zoals ze het zelf zegt “mezelf niet gek te laten maken” en “te luisteren naar de goede raad van Vischwijven om vertrouwen te hebben en moed te houden”. Dat is haar goed gelukt, ondanks het uitblijven van inkomsten van haar danslessen en de vraag of er wel bezoekers zouden gaan komen, heeft ze op eigen kracht de expositie durven neerzetten. Daarmee heeft ze in een tijd waarin kerken worden omgebouwd tot appartementen een schapenboet weten te transformeren tot een plek van rust, bezinning en schoonheid. In combinatie met de achtergrondgeluiden gemaakt door Severin Candel is de boet een 'Magisch theater voor de ziel'!


Dagelijks te zien in de Boet van Ruud aan het fietspad tussen Stolp- en Mokweg in Den Hoorn.

Afbeelding