Raad houdt kruit

zonneweide droog

Komt de zonneakker aan de Pelikaanweg er wel of niet? Politici gaven er woensdagavond nog geen helderheid over.


In de raadscommissie bespraken ze de "Verklaring van geen bedenkingen", nadat de raad dit plan in februari vooruit had geschoven. Dit met name om Ecorus, samen met TexelEnergie initiatiefnemer van de 17 hectare grote zonneweide, gelegenheid te geven nogmaals met omwonenden in gesprek te gaan.

Niet (overal) met het gewenste effect. Inspreker Rob Vos van De Pelikaan en ook namens Jan Lancee van een naburig parkje. “Een mooi stukje Texel wordt verpest. Er is geen gemeente die zonneparken in een toeristische concentratiegebied op agrarische grond wil. Dit leidt zeker tot een planschadeprocedure.”

Mocht het tot een rechtmatige claim komen, dan belandt die rekening overigens niet bij de gemeente, maar bij de initiatiefnemers, met wie het college een planschadeovereenkomst zal afsluiten.

Carlo Veeger, die insprak namens LTO, maakte duidelijk dat de landbouworganisatie niet van standpunt is veranderd. Dat er tussen en onder de panelen schapen kunnen grazen, verandert daar niets aan. “Schapen beschadigen zichzelf daaronder.” René Jager, voorzitter van TOP, was ook kritisch: “Een ongewenste aantasting van het landschap, die ook nog eens precedentwerking kan hebben.”

Hans Ramaker van Ecorus gaf aan echt met alle omwonenden te hebben gesproken en dat het plan op onderdelen was aangepast. “Dat wil niet zeggen dat het tot ieders tevredenheid is.” Hij wees op de matige agrarische kwaliteit van de grond en dat uit studie was gebleken dat de biodiversiteit in zonneparken juist hoger is dan op landbouwgrond. Hij voorzag geen problemen met het netbeheer. “Het zonnepark kan juist helpen om balans te brengen.”

Participatie Texelaars

Wethouder Hennie Huisman sloot niet uit dat, als dit plan het haalt, ook andere grondeigenaars zich zullen melden. Maar gaf ook aan dat dit plan past in beleids- en andere stukken en de opdracht van het Rijk om “daar waar mogelijke wet- en regelgeving aan te passen” voor duurzame energiewinning. Haar vraag aan de raadscommissie was simpel: “Wilt u een zonneweide op die plek?”

De meeste politici waren kritisch. Astrid van de Wetering (D66) zag veel vraagtekens, zoals over de mogelijkheid voor Texelaars om te participeren. Dries Veltkamp (PvdA). "Waarom komt u met zo'n rammelend verhaal?" Huisman sprak van een "niet compleet uitgewerkt verhaal". Ze kaatste de bal terug. "Als we hier van de raad niet verder mee mogen, hoeven we ook niet over een participatieplan na te denken." Ze gaf aan dat als de raad nu zou instemmen met de verklaring van geen bedenkingen, dat niet betekent dat er geen weg terug is. "Maar dan hebben we wel een richting waarin we moeten denken." Ze moet nog even geduld hebben.