Zeilster Berber van der Duim in de achtervolging.
Zeilster Berber van der Duim in de achtervolging.

Zeilster Berber van der Duim

wordt tweede en promoveert

Zeilster Berber van der Duim heeft de najaarscompetitie succesvol afgerond. Na vier weekenden eindigde de Texelse in de B-groep op een tweede plek. Doordat ze bij de bovenste tien zit, promoveert ze naar de A-klasse.


Berber zeilt met de Splash. Dat is een eenmansboot in de jeugdklasse tot ongeveer 18 jaar. Daarna stroomt ze door naar een ander type zeilboot, bijvoorbeeld de Laser of naar een tweemansboot, zoals de RS feva, 29’er (twenty niner) of Nacra (catamaran). Berber heeft haar keus nog niet gemaakt.

Aan het begin van dit jaar heeft Berber contact gehad met de Dorian foundation. Het doel was dit voorjaar door te stromen naar een nieuwe zeilklasse. Maar corona gooide roet in het eten. Na een paar wintertrainingen in februari mocht ze niet meer trainen. Wel mocht ze als intensieve sporter in april weer beginnen met trainingen. Maar de geplande evenementen werden afgelast met als gevolg geen voorjaarscompetitie en dus geen klassement.

Tijdens de zomer heeft ze op een laag pitje doorgetraind, zodat in het najaar toch gestart kon worden met selectie wedstrijden. De afgelopen weekenden waren gevuld met wedstrijden of trainingen. Zeewolde, Zeeland (Oosterschelde op stroom), Medemblik en Loosdrecht. Elk weekend lukte het om bij de eerste vijf te eindigen. (2e, 5e, 3e en 1e). Met als resultaat in het eindklassement gemiddeld een tweede plek in de B groep. Dat betekent dat voor het nieuwe seizoen een plek in de A groep gegarandeerd is. Berber is heel blij dat dit doel bereikt is.

Zowel de B-klasse als de A-klasse bestaat uit ongeveer 25 deelnemers, die in een weekend op beide dagen vier wedstrijden varen. Op dit totaal van acht wedstrijden in een weekend heeft iedere deelnemer één aftrekwedstrijd. Voor aankomende maanden staan er alweer nieuwe trainingen gepland. Haar doel is een jaar zo doortrainen en in het nieuwe seizoen bij de top 10 komen.