Voor het ontmantelen van de bunker van Nesland werd een diep gat gegraven.
Voor het ontmantelen van de bunker van Nesland werd een diep gat gegraven. Foto: Gerard Timmerman

Tweede leven bunker als watertank op Harkebuurt

De pelletkachel van Woonstede Nesland werd geruime tijd geleden al ontmanteld, woensdag was de bunker aan de beurt. De uitvoering was in handen van Dros Grondverzet, in opdracht van de gemeente Texel, eigenaar van de grond. De tank wordt als een obstakel gezien en moest daarom weg. Een ingrijpende operatie. Om de tank, met een doorsnede van zes meter, weg te kunnen takelen moest een gat van bijna vijf meter diep worden gegraven.

Niet geheel vrij van risico, zoals het gevaar dat omliggende grond zou inzakken met grote schade tot gevolg. Bouw- en civieltechnisch adviseur Marcel Uriot, ook betrokken bij de plaatsing, was nu aanwezig om toe te zien op de veiligheid voor de omgeving.

Voor het hijswerk had Dros een kraan ingehuurd met een hefvermogen van 100 ton. Daarmee werden de segmenten probleemloos op de dieplader getild. De kolos is overgebracht naar het bedrijf van Dros aan de Harkebuurt. Daar krijgt de tank een tweede leven als opslag voor regenwater, afkomstig van stallen en andere gebouwen. Er kan tachtig kuub water in, dat Dros gaat gebruiken als drinkwater voor de zoogkoeien.