Amsterdamse yup gespeuld in Den Hoorn in 2019.
Amsterdamse yup gespeuld in Den Hoorn in 2019. Foto: Willem Sangers

"Burgemeester heeft duidelijk 'nee' gezegd"

Beste nog jonge Job. In deze Corona-tijd heb ik als 86-jarige genoeg tijd om de Texelse Courant van A - Z te lezen, o.a. jouw nieuws over "alternatief Sunderklazen".

Je probeerde op alle mogelijke manieren onze jonge burgervader om te praten, maar dit zal je niet lukken, want hij heeft duidelijk NEE gezegd en de reden had jij toch zeker moeten begrijpen! Je bent vrij om te knutselen met een vriend op 1 1/2 meter afstand en zet het resultaat dan in je tuin of ergens anders in het mooie Park van Thijssen?

Toen de burgemeester 7 jaar geleden hier een paar weken was, ontmoette ik in een hotel een dame, die hoorde dat ik van Texel kwam en vroeg of ik van haar de groeten wilde overbrengen. Zij was een politieke vriendin van hem (ik geloof D66). Dat heb ik bij thuiskomst meteen gedaan in de vorm van een persoonlijke brief, die ik zelf in zijn brievenbus gestopt heb. Ik heette hem welkom en onderaan heb ik durven vragen of hij ook eens nee zou kunnen zeggen als het om belangrijke beslissingen voor ons eiland zou gaan, waar de meeste Texelaars tegen waren en een referendum met een meerderheid aan tegenstemmers werd ook niet naar geluisterd.


Vanmorgen achter de laptop luisterde ik naar de Doopsgezinde kerkdienst van 10 -11 uur, er mogen niet meer dan 30 personen binnen komen. Verboden te zingen. Hans Marseille deelde mee, dat er in Staphorst (waar drie kerken zijn) 600 personen aanwezig waren in de kerk. Ik vraag me af of er geen burgemeester is in Staphorst of zouden de Staphorsters ongehoorzaam zijn? Volgens Job zijn we weer onder ons op het eiland en ik vergeleek dit met de besloten gemeenschap Staphorst. De dominee beweerde, dat dit godsdienstvrijheid was. Ik was het niet met hem eens. Dit had er absoluut niets mee te maken.


Zij geloofden zo vast, dat God hun beschermen zou! Zij hebben ook nog inteelt, toen ik 63 jaar geleden op het eiland kwam, ontdekte ik het hier ook. Nu komt het gelukkig niet meer voor.


Krijgen we ooit te horen of hun gebed is verhoord of zijn ze elkaar aan het uitroeien. Een beetje zielig zo te denken.

Op Zaterdag 12 December zouden er zeker veel mensen van het vaste land dit feest willen meemaken. De burgemeester heeft heel goed beslist door deze keer NEE te zeggen en daar bedank ik hem voor.

Job, jij zult volgend jaar zeker weer zo'n dol feest kunnen vieren, als we nu onze verantwoordelijkheid t.o.v elkaar nemen.


Riny Wielinga

Naschrift:

Beste mevrouw Wielinga. Als de indruk is ontstaan dat het mij te doen is om een (zuip)feestje is de boodschap niet goed overgekomen. Ik stel dat het best mogelijk is om in de buitenlucht een variant (niet een waardige vervanger) neer te zetten, zonder de corona-richtlijnen te overtreden of de volksgezondheid in gevaar te brengen. Ik heb het al helemaal niet over het bij elkaar brengen van grote groepen. Of het niet lukt om met een alternatief te komen omdat de burgemeester nee heeft gezegd, zal de tijd leren.


Job Schepers