Eric Hercules, hier op archieffoto met Bert en Ernie.
Eric Hercules, hier op archieffoto met Bert en Ernie. Foto: Eigen foto

Sinterklaasverhalen

Eric Hercules heeft tien luisterverhalen zonder pieten geschreven voor 'Het grote speelgoedboek' van Bol.com. Onder de verhalen een aantal Sinterklaasverhalen zonder Pieten. Een prachtige, maar hectische opdracht.

"Het feit dat er geen Pieten in mochten zitten, ging me vrij makkelijk af eigenlijk. De tijdsdruk was lastiger", stelt Eric vast.

Bol.com was enige tijd geleden in het nieuws omdat het alle zwartepietenproducten uit de collectie had gehaald. In het interactieve speelgoedboek dus geen verhalen met een vervangende Piet, maar verhalen zonder Pieten. "Verder kreeg ik de vrije hand, maar het moest wel binnen drie weken af. Ze zouden namelijk al de studio induiken voor de reclamespotjes die straks in de bioscopen zijn te zien, er was dus wel haast bij. Tien verhalen van tien minuten. Ik heb me de blaren op mijn vingers getypt."

Op de vraag of hij de opdracht ook aangenomen zou hebben als het om een verhaal met zwarte Pieten gaat antwoord Eric resoluut 'nee'. "De traditie is altijd aan veranderingen onderhevig geweest. Een verhaal zonder Pieten is niet zo moeilijk, omdat je met fantasie overal naar toe kunt. De humoristische en clowneske onderdelen die normaal door de Pieten worden ingevuld, heb ik terug laten komen in de 'denkbeeldige grote broer' van hoofdpersoon Jackie. Die broer, Jack, kan magische dingen en zo komt Jackie bijvoorbeeld in de stal bij het paard van Sinterklaas", vertelt Eric duidelijk enthousiast over het project.


"Het ontbreken van Pieten bracht mij ook weer op ideeën. Bijvoorbeeld een heel kleine pakjesboot. Jackie vraagt zich af hoe alle cadeaus op de boot kunnen. Maar in het ruim blijken er geen grenzen te zijn en liggen de pakjes ter hoogte van wolkenkrabbers opgestapeld. Maar ik ga ook niet alles verklappen natuurlijk."

De luisterverhalen werden niet ingesproken door de eerste de beste personen, zo doet Tygo Gernandt de stem van Jack en de stem van Sinterklaas wordt door niemand minder dan Bram van der Vlugt - bij velen toch wel bekend als 'De Sinterklaas'- ingesproken. "Ik heb natuurlijk eerder geschreven voor het Sinterklaasjournaal en Sesamstraat en via dat netwerk kwam dit op mijn pad. Het klinkt een beetje vreemd, maar ik ben goed in dit soort verhalen schrijven. In andere dingen ben ik weer niet goed, maar dit kan ik."

Wat de toekomst op dit gebied brengt, kan de voormalig wethouder en schrijver van de bekende strip Elsje nog niet zeggen. "Dept Agency - mijn opdrachtgever in deze die Bol.com als klant heeft - heeft de rechten voor dit jaar en ook volgend jaar mogen zij er nog een keer wat mee doen. Maar verder behoud ik de rechten. Het verhaal zou zich ook uitstekend lenen voor een animatiefilm of uitgave als voorleesboek bijvoorbeeld."

Het grote speelgoedboek heeft niet alleen Sinterklaasverhalen, aangezien het speelgoedboek ook voor kerst is bedoeld. De verhalen in het interactieve boek zijn 8D zodat alles heel dichtbij klinkt is voor alle 11 miljoen klanten in Vlaanderen en Nederland gratis via een app beschikbaar en het speelgoedboek ligt vanaf 15 oktober bij alle Albert Heijns. Eric geeft de Texelaars nog één tip mee. "Koop lokaal, maar uitzoeken kan mooi in het Het grote speelgoedboek."