Cijfers en grafieken uit het Dashboard Corona. Over Texel en, ter vergelijking, landelijk. Onder het aantal virusdeeltjes, boven positief getest.
Cijfers en grafieken uit het Dashboard Corona. Over Texel en, ter vergelijking, landelijk. Onder het aantal virusdeeltjes, boven positief getest. Bron: RIVM

Nu ook beeld van virusdeeltjes in rioolwater

Het Dashboard Corona biedt veel informatie over de laatste stand van zaken over corona. Het aantal positieve testen per gemeente, het aantal ziekenhuisopnamen en, sinds kort, ook over het aantal virusdeeltjes in het rioolwater.


Het aantal virusdeeltjes in rioolwater is een indicator voor de mate waarin corona in een bepaald gebied voorkomt. Ten behoeve van het coronadashboard van minister De Jonge zijn alle waterschappen gevraagd om mee te werken aan het aanleveren van gegevens over virusdeeltjes in het rioolwater. Het betreft de rioolwatermonsters van 318 rioolwaterzuiveringen in Nederland. Hierbij hoort ook Everstekoog.

Afgesproken is dat wekelijks de waterschappen een monster nemen uit hun eigen rioolwater. Dit sturen de waterschappen op naar het RIVM. De waterschappen doen zelf geen onderzoek of analyses naar corona, ze nemen alleen de monsters. Het onderzoek en de communicatie over het onderzoek en de resultaten worden verzorgd door het RIVM. Dat publiceert de cijfers op het Dashboard Corona.

Het betreft het gemiddeld aantal virusdeeltjes in een milliliter rioolwater van deze gemeente. Voor deze berekening wordt uitgegaan van het totaal aantal gemeten virusdeeltjes in één week, gedeeld door het aantal metingen. Voor Texel staat dit getal op 432. Dat is een derde lager dan het landelijke gemiddelde van 626,42. En aanzienlijk lager dan de 1882 in “coronahaard” Amsterdam.

Grote verschillen ook in het aantal positief geteste personen per 100.000 inwoners per dag. Bij Texel staat daar het getal van 7,4. Volgens het RIVM is er dinsdag op Texel één persoon positief getest, wat in verhouding staat tot de 7,4 per 100.000.

Ook veel lager dan het landelijk is het aantal van 26,1 positief geteste personen per dag per 100.000 inwoners. Weer ter vergelijking: Amsterdam zit op 52,9 positief getest per 100.000 (totaal 566).

Afbeelding