De OSG in Den Burg.
De OSG in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Wat ik zeggen wou

Ventilatieproblemen


Goed dat er nog eens naar het ventilatiesysteem gekeken wordt. Hopelijk wordt het nu ook daadwerkelijk verbeterd. In de loop der jaren is er door meerdere bedrijven onderzoek en afstelwerk gedaan, zonder het gewenste resultaat. Volgens mij omdat ze tegen een voldongen feit aanliepen. Net als bij vele scholen in Nederland is de ventilatiecapaciteit lang niet ideaal.

De ventilatiecapaciteit van het systeem voldoet net aan het verplichte minimum van het oude bouwbesluit dat toen nog net geldig was. Volgens het huidige bouwbesluit zou de capaciteit minimaal 50% hoger moeten zijn. En volgens de adviezen van de GGD moet de capaciteit minimaal 100% meer zijn dan nu, voor een redelijke luchtkwaliteit.

Toen bij de oplevering van de vernieuwbouw de ventilatie in mijn nieuwe Technieklokaal gemeten werd was ik als voormalig airco-specialist bij Fokker Aircraft zeer geïnteresseerd. Er bleek ca 500 kubieke meter lucht per uur het lokaal in te stromen. Het gehanteerde bouwbesluit vroeg om minimaal 20 kuub per persoon. Mijn lokaal was dus net aan geschikt voor 24 leerlingen. Helaas waren klassen toen vaak groter. Volgens het huidige bouwbesluit had er dus minimaal 750 kuub het lokaal in moeten stromen voor 24 leerlingen, en volgens de adviezen van de GGD minimaal 1000 kuub voor 24 leerlingen en minimaal 1200 kuub voor 29 leerlingen.

Bij RIVM en TNO ben ik niets tegengekomen over benodigde hoeveelheid en kwaliteit van de lucht.

Al snel bleek dat de luchtkwaliteit vaak slecht was. Ik heb zelf CO2 metingen gedaan en de waarden lagen vaak boven 1400 ppm. De GGD gaat uit van maximaal 800 ppm, en er zijn onderzoeken die uitkomen op maximaal 700 ppm voor kinderen, en 600ppm voor mensen met luchtwegklachten.

Onvoldoende ventilatie geeft twee problemen, onvoldoende zuurstof en relatief veel ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. Bij te weinig zuurstof wordt functioneren en groeien van de hersenen bemoeilijkt, en functioneert het immuunsysteem slechter. Dat laatste komt slecht uit, want het immuunsysteem moet juist harder werken om te voorkomen dat we besmet raken door de vele ziekteverwekkers. Onvoldoende ventilatie uit zich dan ook in verminderde concentratie, slechtere leerprestaties, stress, hoofdpijn en ziekteverzuim. Vooral van die laatste drie heb ik tijdens mijn loopbaan veel last gehad, en zijn de belangrijkste redenen voor mij geweest om te stoppen met mijn werk op de OSG.

Het openzetten van ramen werkt vaak niet. De lucht die naar binnen gepompt wordt zorgt voor een lichte overdruk, die ervoor zorgt dat er vaak alleen lucht gezellig naar buiten wappert door een geopend raam. Als de wind frisse lucht door een raam naar binnen duwt, dan mis je de ouderwetse kachel onder het raam, die de koude frisse lucht naar het plafond laat stromen en zich daar mengt en verdeelt. Nu valt de koude lucht direct naar beneden op de kinderen, die daar last van hebben.

Je zou zeggen, plaats een ventilatiemachine met dubbele capaciteit, dan is het opgelost. Maar zo eenvoudig is het helaas niet. Als je alleen de machine vervangt, zal de lucht veel sneller door de leidingen bewegen, waardoor te veel geluid ontstaat. Bovendien zal de sneller uitgeblazen lucht hinder veroorzaken bij personen die er in de buurt zitten. Om de ventilatiecapaciteit te vergroten zul je dus ook meer, of grotere leidingen moeten toepassen. Een moeilijke en dure aanpassing, die er volgens mij de oorzaak van is dat er tot nu toe nog steeds niets is gedaan om de luchtkwaliteit in de school substantieel te verbeteren.


G. Scheeve,


Bsc Aeronautical Engineering, voormalig docent Techniek, NaSk en Wiskunde.