Chaletpark De Driehoek. Op de voorgrond het nieuwe deel, verderop de oude camping.
Chaletpark De Driehoek. Op de voorgrond het nieuwe deel, verderop de oude camping. Foto: Ton Zegers

"Campers, stacaravans en zomerhuizen mogen op De Driehoek"

Europarcs mag op de Driehoek, dat de bestemming Recreatie – Verblijfsrecreatieve terreinen heeft, verschillende soorten verblijfsrecreatie realiseren. Denk aan een terrein voor campers, stacaravans, caravans, blokhutten, tenten, zomerhuizen en familiehuizen.


Dat meldt het college: “Een ondernemer is vrij in de keuze van de accommodatievorm. Wel moet worden voldaan aan onder andere de bouw- en inrichtingsregels voor het terrein. Het aantal recreatie eenheden dat geplaatst kan worden hangt af van de soort en het aantal recreatieve slaapplaatsen dat beschikbaar is voor het terrein. Voor stacaravans/chalets geldt dat per eenheid vier recreatieve slaapplaatsen worden geteld. Voor een zomerhuis worden vijf slaapplaatsen gerekend. In totaal zijn er 250 beschikbaar die onderverdeeld zijn over twee terreinen. Het nieuwe gedeelte beschikt over 100 slaapplaatsen en het oudere gedeelte over 150 slaapplaatsen.”

“Op het moment dat een ondernemer een aanvraag omgevingsvergunning indient voor bijvoorbeeld zomerhuizen wordt deze aanvraag getoetst aan de bouwregels, de gebruiksregels en de overige geldende regels (aanduidingen, dubbelbestemmingen etc.). Als volledig aan de regels wordt voldaan zijn er geen weigeringsgronden en moet de omgevingsvergunning verleend worden. Een omgevingsvergunning kan bijvoorbeeld niet geweigerd worden omdat op de locatie voor de zomerhuizen bestaande chalets verwijderd moeten worden. De gemeente heeft hier geen invloed op. Dat was ook een uitgangspunt bij het opstellen van het bestemmingsplan Buitengebied: de gemeente regelt de buitenkant en zij de invulling van het terrein. De wethouder heeft in een gesprek met de initiatiefnemer (Europarcs) nadrukkelijk vermeld dat de gemeente de landschappelijke inpassing van het nieuwe gedeelte graag beter ingevuld ziet.”

Voor een herstructurering als bedoeld in de Recron-voorwaarden is geen toestemming of instemming van de gemeente nodig. Voor de gemeente geldt alleen het bestemmingsplan. Als zaken volgens de regels van het bestemmingsplan verlopen, kan de gemeente niet anders dan daaraan meewerken.

GroenLinks en de PvdA wezen op het kooikersrecht (Korverskooi) Maar ook dat biedt geen mogelijkheid om de bouw van zomerhuizen op de driehoek tegen te gaan. Er staan volgens b en w in de leveringsakte geen bepalingen beperkingen tav het kooirecht/paalrecht.