Paul Rutten van Staatsbosbeheer in kattenkostuum, verwelkomt in de chipstraat een eigenaar met een poes. Er was veel belangstelling, ook van media (foto onder).
Paul Rutten van Staatsbosbeheer in kattenkostuum, verwelkomt in de chipstraat een eigenaar met een poes. Er was veel belangstelling, ook van media (foto onder). Foto: Gerard Timmerman

Honderden poezen voorzien van chip

Kim Reus en haar collega’s van Dierenartspraktijk Texel brachten de chips aan in een mobiele operatiekamer van Stichting Zwerfkatten Nederland. De gratis chipactie werd gehouden door Stichting Zwerfkatten Nederland en Stichting DierenLot in samenwerking met de gemeente, nationaal park Duinen van Texel, LTO Texel, De Lieuw, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Staatsbosbeheer heeft op diverse plekken in het natuur (met name in de duinrand) vangkooien geplaatst om zwerfkatten weg te halen uit natuurgebieden. Ze zijn een bedreiging vormen voor beschermde diersoorten als de noordse woelmuis, tapuit en grutto. Naar schatting lopen er een paar honderd verwilderde katten rond. Gevangen katten gaan naar de overkant waar bekeken wordt of de dieren nog een kans maken om een huiskat te worden of - als ze echt verwilderd zijn - beter af zijn met een bestaan als schuurkat op boerderijen om ratten en muizen te vangen. Op die manier hoeven er geen zwerfkatten afgemaakt te worden.

Voordat een gevangen kat naar de overkant gaat, wordt eerst gekeken of het dier gechipt is en gewoon een huiskat is. Een gechipte kat die in een vangkooi terecht komt, kan dan terug bij de eigenaar. Maandag waren er al een stuk of zestien gevangen, grotendeels (ongechipte) boerderijkatten. Ze worden gechipt, gesteriliseerd of gecastreerd en gaan dan terug naar de boerderij.

Vooruitlopend op het vangen van de katten werd een gratis chipactie gehouden. Voor het chippen was op de parkeerplaats bij TXL sporthal een drive-through ingericht, voor het laten chippen en registreren. Aan het eind van de Vis & Chip drive-through ontvingen de eigenaars van de poezen een presentje van Stichting Dierenlot en de Texelse Dierenwinkel (foto midden)

Volgens SBB is de gratis chipactie niet alleen voor de vangactie, maar wordt die ook in het algemeen belang gehouden. “Als een kat een ongeluk heeft gehad, willen we de eigenaar ook zo snel mogelijk kunnen bereiken.”

Daniëlla van Gennip van Stichting DierenLot was heel positief over de chipactie. “Het is heel belangrijk dat katten gechipt worden. Slechts 30 procent van de gevonden katten kan nu bij de eigenaar worden terugbezorgd. Terwijl bij honden, waarvoor wél een verplichte chip geldt, 80 procent met het baasje wordt herenigd. Wij zouden het daarom heel fijn vinden als de chipplicht landelijk wordt doorgevoerd. Maar ook een castratieplicht zou helpen om het zwerfkattenprobleem op te lossen. Een gecastreerde kat heeft een veel kleiner leefgebied en kan zich niet voortplanten. Texel is een hele mooie start en we hopen dat veel andere delen van Nederland dit project gaan overnemen.”

Texelse chipactie in Tweede Kamer als voorbeeld genoemd

Tweede Kamer

De Texels chipactie haalde vorige week veel landelijke media, maar werd ook in de Tweede Kamer als voorbeeld genoemd. Politici van D66 en de PvdA maakten zich hard om de landelijke chipplicht over te nemen. Van Gennip: “In België is die landelijke chip- en castratieplicht al veel langer en daar werkt het heel goed. Waarom doen wij dat ook niet?” Minister Schouten van Natuurbeheer gaf aan Texel een mooi project te vinden, maar ze wilde het initiatief niet landelijk omarmen.

De actie trok veel belangstelling van de media, zoals hier de NOS.
Afbeelding