Verlies De Koog tegen Alcmaria

“Dit maakt De Koog, De Koog”. Troostende woorden van huisfilosoof Cor Bijpost na de 1-4 nederlaag zondag van SV De Koog tegen Alcmaria Victrix. Vanaf de aftrap was meteen duidelijk dat de kaaskoppen niet voor een salonremise waren gekomen.

De Koger opstelling dezelfde elf spelers als vorige week. Assistent-coach Marlon Zijm onderbouwde de keuze van de trainer treffend: ‘Never change a gelijkspelend team’. Alcmaria zette hoog druk op de verdediging van De Koog. Dit maakte dat het befaamde tikkie-takkie-voetbal van de blauwe trein niet goed tot uiting kwam. Een kiezelharde kopbal en een kleine miscommunicatie zorgde dat De Koog na een half uur spelen tegen een 0-2 achterstand aankeek. De verdediging onder leiding van Daan Eelman had het lastig met het behendige aanvalstrio van Alcmaria. Een knappe individuele actie van de rechtsbuiten van Alcmaria leidde vlak voor rust de 0-3 in. Gelukkig voor de, op afstand meekijkende, supporters volgde al snel een reactie van De Koog. Een scherpe voorzet vanaf links werd met een acrobatische karatetrap door Lucas Ipenburg via de onderkant van het ‘latje’ binnengetikt, 1-3. Dit alles onder het toeziend oog van de jongens van De Koog 2 die zich in de bosjes buiten het Kogercomplex hadden genesteld om toch het vlaggenschip in actie te kunnen zien.

In de tweede helft zag de Koger voorzitter Andre Schoo dat De Koog de bovenliggende partij was. Er werd gestreden voor die aansluitingstreffer. Toen deze uitbleef besloot trainer Marko Koorn tot een tactische wissel. Jesse Wonder kwam in de ploeg voor Ben Siebinga, en ‘slager’ Daan Eelman ging in de spits. Grote kansen bleven, ondanks het prima voetbal, helaas uit. De tijd tikte langzaam, doch voorspoedig, door. Vijf minuten voor het einde dook linksback Andries Kuip als een duveltje uit een doosje op in het zestienmetergebied van Alcmaria. Zijn inzet ging luttele centimeters over het vijandige doel. Uit de daaropvolgende aanval maakte de rossige spits van Alcmaria aan alle illusies van De Koog een einde, 1-4. In de slotseconde kreeg Wonder nog een vervelende tik tegen de slokdarm. Uw schrijvende verslaggever hoopt dat de pijn bij Wonder meevalt.

Teleurstelling, maar geen sippe gezichten in de kleedkamer van De Koog. Op dit spel kan worden voortgeborduurd. De sfeer in de groep blijft goed ondanks de teleurstellende elfde plek. Door de maatregelen rond het coronavirus kon ook de derde helft dit keer niet gewonnen worden. Iets wat anders altijd een zekerheidje is voor de selectie van De Koog. Een voordeel aan dit alles: penningmeester, kantinebeheerder en rasoptimist Adrie Eelman was eindelijk eens op tijd thuis voor de warme prak van Ans.