Mondkapjes dragen in OSG De Hogeberg

Van leerlingen en medewerkers van OSG De Hogeberg wordt vanaf deze week verwacht dat zij een mondneuskapje dragen in de gangen, kantine en aula. In de klaslokalen en als de leerling in de aula zit, hoeft het mondkapje niet gedragen te worden.


De school gaat hiertoe over met het oog op de toenemend zorg over coronabesmettingen, ook in het onderwijs. “Inmiddels is een aantal scholen in Nederland tijdelijk gesloten, omdat docenten en leerlingen besmet bleken. Wij willen er alles aan doen om dit te voorkomen. Daarom nemen we een aantal extra maatregelen”, meldt waarnemend rector-bestuurder Corrie Eriks.

In Nederland geldt voor scholen voor voortgezet onderwijs het dringende advies om niet-medische mond-neuskapjes te dragen in die ruimtes waar veel mensen bij elkaar zijn en waar afstand houden niet of niet eenvoudig mogelijk is. OSG de Hogeberg neemt dit dringende advies over.

Andere aanvullende maatregelen zijn:

Ook leerlingen van 12 jaar met verkoudheidsklachten dienen thuis te blijven of worden naar huis gestuurd. Leerlingen en docenten wordt gevraagd de school te verlaten onmiddellijk na afloop van de lessen, tenzij er coachafspraken zijn. Alle vergaderingen en bijeenkomsten zijn voorlopig online (ook ouderavonden). Verder blijven de standaard maatregelen van toepassing.

De meest actuele informatie staat op de website van de OSG, via de speciale pagina met coronamaatregelen https://www.dehogeberg.nl/praktische-informatie/coronamaatregelen. Met onder meer de download “Wanneer moet een leerling of medewerker thuisblijven?” , met daarin ook vermeld “hoe te handelen in geval van een besmetting”.

“We hopen dat we gezamenlijk zo het virus buiten de deur kunnen houden.”

Winkelen voor risicogroep

Om iedereen de kans te geven om veilig te winkelen zijn de Jumbo en de Albert Heijn gestart met een speciaal winkelmoment voor mensen uit de risicogroep. Hoewel het initiatief duidelijk wordt gewaardeerd, is niet iedereen blij met het vroege tijdstip. Bij de Jumbo heeft men het tijdvlak ingepland van 7:00 uur tot 8:00 uur, bij Albert Heijn van 7:15 tot 8:00 uur.

Naast alle maatregelen heeft de overheid het dringende advies meegegeven om mondkapjes te dragen in openbare ruimtes. De Texelse Courant kwam hiermee op het idee om mensen foto's in te laten sturen met mondkapje op. Ook om dit tijdsbeeld vast te leggen voor de toekomst, het resultaat elders deze krant. De actie werd niet door iedereen gewaardeerd en door tegenstanders zelfs afgedaan als 'overheidspropaganda'. Over het daadwerkelijke nut van mondkapjes bestaat nog altijd wel discussie.