Wat ik zeggen wou

Gemiste planologie


Een paar weken geleden heeft onze gemeenteraad €350.000,- ter beschikking gesteld voor onderzoek tot kosten en realisatie Cultuurhuis op de grootste inbrei-locatie die Den Burg als allerlaatste rijk is van nota bene 5200 m2 groot. Het terrein van de Thijsse school is een meer dan een unieke plek die zo dicht mogelijk aan het centrum ligt en perfecte bereikbaarheid heeft voor elk mogelijk doel. Helaas gaat de gemeente uit van 'slechts' minder dan 1/3 van de totale oppervlakte te bebouwen voor Cultuurcentrum van bijna 8 miljoen euro. Te veel geld en zonde van het ruimtebeslag. Ik heb voorgesteld om daar een combinatie bouw toe te passen met meerdere lagen. In aanvulling tot het vorige kunnen op dezelfde oppervlakte nog eens een broodnodige tachtig appartementen voor starters en onderbreng voor economisch gebonden medewerkers mee uitgebreid worden voor verkoop en verhuur.


Los van het feit dat voor deze doelgroep zo tegen het centrum een ideale plek is, is er ook nog ruimte voor, jawel, een supermarkt voor de Lidl. Deze organisatie wil al jarenlang ook naar Den Burg komen. Dit is ook logisch, want onze bestaande supers beslaan maar even meer dan 40 procent van de totale verkoop-vloeroppervlak van alle levensmiddelenbedrijven van heel Texel. Tja, terwijl binnenkort 60 procent van de inwoners van het eiland in postcodegebied Den Burg woont. Dit, hoe je het wendt of keert, is wringen met de bestaande winkels in deze sector. Lidl moet nu noodgedwongen uitbreiden in de Koog, terwijl de Burger consument op deze formule met smart zitten wachten. Dit allemaal is slechts een eenmalige kans in de toekomstige historie van ons 'hoofddorp'. Maar dat is nog niet het enige! Een combinatie bouw levert zoveel financiële voordelen op, dat het te zot voor woorden is dat de gemeente dit niet mee wil nemen in hun ruime onderzoeksbudget. Het voorstel van mij was dan ook een echt Texels, volledig transparant, Woonfonds op te richten van waaruit alles ontworpen en gebouwd gaat worden door uitsluitend een combinatie van Texelse bedrijven, in opdracht van deskundige bestuurders van het fonds. De jaarlijkse huur van de Lidl staat borg voor het financieren van een perfecte organisatie van het Woonfonds zonder winstoogmerk. Normaal zou een projectontwikkelaar al gauw 30 procent van de winst arresteren. In plaats daarvan kunnen er door het fonds risicovrije obligaties a 8 procent uitgegeven worden ter financiering van de totale bouw. De obligaties geven ook nog voorkeursrecht voor koop van appartementen. Wie wil dit niet in deze tijd waarbij je nul vergoeding van de bank krijgt? Nu komt het!


Wat zou hiermee allemaal mee bereikt kunnen worden? Zeer betaalbare behuizing voor uitsluitend onze eiland-gebonden starters. Door alle synergievoordelen kan de gemeente €4 miljoen van de beoogde €8 miljoen besparen. Deze verloren kans van een onherroepelijk benodigde extra supermarkt is de laatst mogelijke super op de juiste plek en die de consument zal toejuichen. Ik wil niet zeggen dat allemaal op de achterkant van een sigarendoos uitgerekend kan worden, maar een goede calculator kan de echte wijsheid in een paar dagen uitrekenen. Hoe dom zou je moeten zijn om deze unieke kans voor de Texelse gemeenschap niet te willen gaan proberen op te pakken en tenminste een financiële onderbouwing op tafel te gaan leggen. Ik wed met een ieder dat de uitkomst positief zal worden.


Frits Langeveld,

Den Burg