Als eerste werd sfeerverlichting in de Hogerstraat opgehangen.
Als eerste werd sfeerverlichting in de Hogerstraat opgehangen. Foto: Job Schepers

"Graag verder met het ondernemersfonds"

Het ondernemersfonds werd drie jaar geleden niet zonder slag of stoot ingevoerd, maar de kritiek lijkt verstomd en dat is mooi nu het gevoel van saamhorigheid misschien wel belangrijker is dan ooit. Op donderdag 15 oktober wordt er van 20:00 uur tot 22:00 uur een digitale evaluatievergadering gehouden.

"We willen iedereen de kans geven om mee te praten. Wat moet er beter? Wat moet anders? Het liefst waren we natuurlijk echt bij elkaar gekomen, maar die ruimte is er nu even niet. Wij zijn heel blij met wat het ondernemersfonds heeft gebracht. Dan gaat het om continuïteit in zaken die we al deden, maar we hebben ook nieuwe dingen kunnen realiseren. Daarnaast hebben we beter contact met de gemeente die veel uit handen durft te geven. Er kan snel geschakeld worden en daarvoor verdient de gemeente ook wel een compliment", stelt Donald de Vrind, bestuurslid van ondernemersvereniging Den Burg, Winkelhart van Texel.


Het Ondernemersfonds werd drie jaar geleden ingesteld en als het aan het bestuur van de ondernemersvereniging ligt, wordt dit voor langere tijd verlengd. "Je wilt een meerjarenplanning kunnen maken. Bij drie jaar is dat alweer lastiger, omdat je na anderhalf jaar eigenlijk alweer naar het einde toewerkt."


Afgelopen week werd in Den Burg de sfeerverlichting alweer opgehangen, één van de dingen die uit het Ondernemersfonds wordt bekostigd. "Verder heb je normaliter de zomermarkten, maar die konden dit jaar niet doorgaan natuurlijk. Eén van de nieuwe dingen die is ontstaan uit het ondernemersfonds zijn bijvoorbeeld de bloembakken bij de entrees van de dorpen. Die zien er ook nu in de herfst nog keurig uit. In het verleden was het wel eens lastig om zaken gezamenlijk op te pakken. In de Retailvisie van 2016 werd ook gesteld dat er meer samengewerkt moest worden tussen de ondernemers. We hebben ons toen vanuit het bestuur sterk gemaakt voor een ondernemersfonds, zoals Leiden dat toen ook al kende", vult Co Vermue, tevens bestuurslid, aan.

Donald zet uiteen hoe ze in het verleden wel eens tegen problemen aanliepen: "In het beste scenario wil je dat iedereen meedoet. Je had dan ondernemers die trouw meebetaalden, maar er waren ook winkels van grote landelijke ketens die dan niet meededen terwijl ze wel meeprofiteerden. Dat zorgde voor scheve gezichten onderling. Je moet het met zijn allen doen. Met het ondernemersfonds werd dit getackeld. Dit wil echt niet zeggen dat alles perfect gaat, maar ook daarom is een evaluatie. Zowel de gemeente als het bestuur van Den Burg, Winkelhart van Texel vinden de evaluatie enorm belangrijk."


Co besluit: "We hebben in de coronacrisis kunnen zien hoe alles met elkaar samenhangt. Toen de kroegen twee maanden dicht moesten, hadden de winkels daar ook last van. Mensen gaan tussen het winkelen door toch graag even zitten voor een kopje koffie en daarnaast zit je nog met toiletbezoek. Het klinkt cliché, maar je moet het echt samen doen."

Opgeven

Leden van het Winkelhart kunnen zich per email opgeven via info@winkelhartvantexel.nl. Zij krijgen dan link voor de vergadering toegestuurd.