Marian Merkelbach, Leo Timmers en (rechts) Jelle Westdorp van de Raad van Commissarissen van TexelEnergie.
Marian Merkelbach, Leo Timmers en (rechts) Jelle Westdorp van de Raad van Commissarissen van TexelEnergie. Foto: Gerard Timmerman

Zon schijnt weer voor TexelEnergie

“2019 was het jaar waarin voor TexelEnergie (TE) de zon weer ging schijnen.” Opgewekte geluiden van Leo Timmers, voorzitter van de Raad van Commissarissen van de lokale energiecoöperatie tijdens de ledenvergadering maandag in De Toegift.


Na een periode waarin TE op het randje van de afgrond balanceerde en jaren van “puin ruimen” door het huidige bestuur onder leiding van Timmers kon penningmeester Marian Merkelbach nu goede cijfers laten zien. Een positief resultaat van liefst €83.069,-. “Onder aan de streep hebben we wel eens slechtere resultaten moeten melden. Het gaat elk jaar beter.”

Al te roze brillen moesten wel iets worden bijgekleurd, omdat een groot deel van de winst incidenteel, dus éénmalig is, als gevolg van een afwikkeling van een subsidie van de provincie. Desondanks bleef het resultaat ruim boven de streep en ook voor de komende jaren zijn de perspectieven goed.

Positief is ook dat na bemiddeling van de RvC één grootaandeelhouder de coöperatie een flinke schuld heeft kwijtgescholden. Timmers: “Een heel mooi cadeau dat we hebben gekregen.” En zo kon de schuldenlast verder worden afgebouwd, wat in combinatie met het positieve resultaat gunstig uitwerkt op het kapitaal van TE. De groei van het Eigen Vermogen van circa een ton is ook aantrekkelijk voor de 3000 aandeelhouders. “U kunt uitrekenen hoe rijk u bent”, sprak Timmers tot de leden van de coöperatie. Streven is om de reserve net zo groot te laten zijn als het ledenkapitaal.

Maar weinig leden waren maandag naar De Toegift gekomen. Niet uit desinteresse, maar doordat er als gevolg van corona maar dertig naar binnen mochten. Anderen volgden de bijeenkomst via de rechtstreekse verbinding via het beeldscherm.

Er zit weer groei in ons klantenbestand

Geruststellend was ook de mededeling dat TE afscheid heeft genomen van het zogeheten debiteurenrisico. Dat ligt nu bij de landelijke energiecoöperatie OM. Tot dusver veertig lokale energiecoöperaties hebben zich daarbij aangesloten. TE, dat betrokken was bij de oprichting, is tot dusver het coöperatielid met het grootste aantal klanten. Timmers: “Maar we worden ingehaald. Dat is goed, want hoe meer klanten OM heeft, des te groter de vergoeding is die wij ontvangen. Het aantal klanten van OM groeit elke week met 90 tot 100.”

Groene energie die TE zelf niet kan aanleveren, betrekt het van OM, een doorgeefluik van de elektriciteit die andere leden opwekken. OM fungeert ook als backoffice voor TE, zoals de administratieve afhandeling. TE houdt wel kantoor op Texel, waar medewerkster Monique Krijnen-de Ridder klanten te woord staat.

Over de hoofden van de aanwezigen deed Timmers de oproep aan leden om, voor zover dat nog niet het geval is, ook klant te worden. Nadat in het roerige verleden veel klanten afscheid van TE hebben genomen, zit er nu weer groei in het klantenbestand, zo’n 100 per jaar. “Oude klanten die weer terugkeren en ook nieuwe klanten.” Mede te danken aan de marketingcampagne die vorig jaar is gestart. Naast het leveren van uitsluitend groene stroom pretendeert TE qua prijs concurrerend te zijn.

Timmers waarschuwde klanten die telefonisch worden benaderd door colporteurs die hen proberen over te halen over te stappen, hier niet mee in zee te gaan. “Ze spiegelen mooie verhalen voor, maar in de praktijk ziet het er heel anders uit.”

Met de administratieve en financiële problemen achter de rug en meer financiële armslag, richt TE zich meer op nieuwe ontwikkelingen. Besloten is bijvoorbeeld de gesprekken over het starten van een Texels Energie Kennisloket voort te zetten. “Er is veel kennis op het eiland aanwezig. Het idee is die te koppelen aan de coöperatie, zodat we in staat zijn particulieren en bedrijven te kunnen adviseren en te begeleiden op het gebied van energietransitie en duurzaamheid.”

Zonneweide

Ook is TE betrokken bij de ontwikkeling van de zonneweide aan de Pelikaanweg (zie artikel pagina 6), de raadscommissie buigt zich komende woensdag over dit plan. De RvC is volop bezig om de raadsfracties te benaderen. "We geven aan hoe belangrijk wij het vinden dat er op Texel wordt gestart met de grootschalige opwekking van duurzame energie."