Vergunning nodig voor tent op terras

Horecagelegenheden die overkappingen op hun terras willen neerzetten zodat het terras tijdens de wintermaanden beter benut kan worden, moeten daarvoor een regulier vergunningentraject doorlopen.

Dat heeft het college besloten. Overkapping van een terras is een soort van vervolg op het gedogen van grotere terrassen wat afgelopen zomer het geval was bij diverse horecagelegenheden. Op die manier kon er ondanks corona aan de inkomsten gewerkt worden. Bedoeling is dat voor overkappingen per locatie maatwerk wordt geleverd en dat eerst afgewogen wordt of een overkapping aan het bestemmingsplan voldoet, of er overlast voor aangrenzende buren is en of het plaatsen van een beoogde overkapping/tent überhaupt mogelijk is.


Aanvragen moeten volgens de gemeente verlopen via www.omgevingsloket.nl, waarna er volgens het college een QuickScan komt, gevolgd door een regulier vergunningentraject. Dat betekent dat het circa zes weken kan duren voordat de toestemming rond is, omdat de aanvraag eerst ter inzage moet worden gelegd en omwonenden in de gelegenheid moeten zijn om bezwaren in te kunnen dienen.


Dat dat in de praktijk bij ondernemers tot hoofdbrekens kan leiden, ondervond Het Cafeetje in Oosterend. Dat klopte een week of vier geleden aan bij de gemeente om een tent op het terras achter Het Cafeetje neer te zetten en moet nu eerst een vergunning aanvragen. Volgens eigenaar Marijn de Wolf is het echter de vraag in hoeverre plaatsing nog de moeite waard is, omdat de herfstvakantie over een paar weken alweer achter de rug is en het daarna vermoedelijk rustiger met gasten gaat worden. "Ik wilde een tent van honderd vierkante meter op het terras neerzetten, maar ik ben nu ook aan het kijken of een kleinere pagodetent een alternatief kan zijn. Het is in verband met het maximum aantal bezoekers binnen ook nog de vraag of de tent als een verlengde van de zaak wordt gezien."


Volgens het college viel de uitbreiding van terrassen tijdens de zomer bij ondernemers en veel bezoekers in goede aarde. "Al was er toen ook meer draagvlak voor." Buurtbewoners spelen volgens het college echter ook een rol, omdat een overkapt terras overlast kan veroorzaken. Burgemeester en wethouders hebben besloten om in het eerste kwartaal van 2021 een terrassenbeleid op te stellen dat als leidraad gaat dienen bij de beoordeling om de uitbreidingen van terrassen wel of niet mogelijk te blijven maken.