Afbeelding
Foto: Job Schepers

Definitief streep gezet

onder Ouwe Sunderklaas

In de krant van dinsdag meldden we al dat Ouwe Sunderklaas dit jaar geen doorgang vindt, maar dit wordt nu ook bevestigd door de gemeente zelf. In een persbericht wordt gemeld het een gezamenlijk besluit is van betrokken partijen.

De gemeente schrijft: “De dorpscommissies, Young 4 Ever, de politie, de Texelse horecaondernemers en de gemeente Texel hebben gezamenlijk besloten de festiviteiten rondom Ouwe Sunder voor 2020 af te gelasten. Ook het voor- en naklazen wordt dringend afgeraden. Burgemeester Michiel Uitdehaag: “We vinden het ontzettend jammer dat na de Meierblissen, ook deze jaarlijkse traditie dit jaar niet door kan gaan. Toch zijn alle partijen ervan overtuigd dat het in deze tijd onverantwoord is om Ouwe Sunder te vieren. Het risico op coronabesmettingen of brandhaarden is te groot. We hopen dat onze inwoners en toeristen begrip hebben voor dit besluit.”

Volgens de gemeente zijn alternatieven niet mogelijk. “De gezamenlijke partijen hebben nagedacht over alternatieven waarbij minder mensen aanwezig zijn of bijvoorbeeld een digitale variant. Hoewel alle alternatieven goed zijn overwogen, is uiteindelijk toch besloten alle festiviteiten af te gelasten. Dit omdat alternatieven, of ze nu groot, klein of zelfs volledig digitaal zijn, een aanzuigende werking hebben. Het risico voor samenkomsten van mensen is te groot, zowel tijdens de (voorbereidingen van) Ouwe Sunderklaas, als tijdens het voor- en naklazen.”

De meeste horecabedrijven sluiten zaterdag 12 december na het diner hun deuren. “Het is niet anders”, geeft Uitdehaag aan. ”Ik heb veel respect voor dit besluit van de horecaondernemers."