Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Achter de schermen

#alternatiefsunderen


Dat men bij de gemeente Ouwe Sunderklaas graag cancelt, snap ik best. De politieke poppenkast van 2020 levert een bodemloze schatkist vol speuljuweeltjes op. Dat de coronacrisis moeilijke keuzes vergt, valt niet te ontkennen. Maar juist in een situatie als deze mag je verwachten dat een gemeente kijkt naar mogelijkheden, in plaats van onmogelijkheden. In het persbericht schrijft de gemeente: "Burgemeester Uitdehaag benadrukt ieders eigen verantwoordelijkheid", terwijl ze in het zelfde statement schrijven: "Dit omdat alternatieven, of ze nu groot, klein of zelfs volledig digitaal zijn, een aanzuigende werking hebben. Het risico voor samenkomsten van mensen is te groot, zowel tijdens de (voorbereidingen van) Ouwe Sunderklaas, als tijdens het voor- en naklazen."

Oftewel: we vertrouwen op de eigen verantwoordelijkheid van de Texelaar, maar het liefst niet te veel. De hele zomer stampen we het eiland overvol en als het dan tijd is voor het ons-kent-ons-feestje zeggen we "dat kan niet he! Ieder alternatief is uitgesloten! Sluit ramen en deuren, zet de radio aan en wacht op verdere instructies."


Ik zal er maar niet omheen draaien beste burgemeester. Ik vind het een waardeloos besluit. Ik denk dat u na al die jaren nog steeds de diepere betekenis van Ouwe Sunderklaas gewoon niet heeft begrepen. Mensen willen Zoetelief speulen, mensen willen De Knoksdorp op de kaart zetten en met zestig kilometer per uur over de Groeneplaats speulen. Anders speulen we op de parkeerplaats naast de ijsbaan, daar is ruimte zat immers. Of we leggen de stenen van Ceres voor de deur voor het gemeentehuis, gewoon uit baldadigheid. Het volk wil brood en speulen. Mensen willen dingen onder de aandacht brengen die de krant heeft gemist en waarvan alleen de insiders weten waarover het gaat. Dat hoeft niet in grote groepen. Dat hoeft niet door de straten of in overvolle kroegen. Ook de Texelaars snappen dat het allemaal wat anders moet.


U zegt "Het is niet anders", ik lees "Ik wil niet anders". Ik wil niemand oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, ik vertrouw net als de burgemeester op ieders eigen verantwoordelijkheid. Een pop in de tuin met een bord hoef je niet met meer dan vier man te maken he! En een wandeling buiten mag gewoon. Kinderen mogen sowieso al bij elkaar, dus met afstand tussen de groepjes langs de huizen moet geen probleem zijn. Toen we deze zomer met honderden tegelijk door de Binnenburg knuffelden, werd gemeld dat het over het algemeen prima ging. Hoewel de situatie weer is veranderd, is 12 december nog ver weg.


"Realiseer je dat we het echt samen moeten doen", schrijft u. Neem dit dan ook zelf ter harte. De druk in het vat wordt opgevoerd en opgevoerd. Er zijn legio mogelijkheden om de Texelaars een beetje licht te geven in de donkere decembermaand. Dat hoeven geen grootse gebaren te zijn. Neem een voorbeeld aan ondernemersvereniging Den Burg, Winkelhart van Texel die de sfeerverlichting alvast ophangt, terwijl de laatste badgasten zich nog staan af te drogen.


Open staan voor alternatieven rond Ouwe Sunderklaas is geen groots gebaar, maar kan zorgen dat het vat niet explodeert. Alle alternatieven de kop indrukken, lijkt mij niet alleen voorbarig, maar ook redelijk angstig en een gebrek aan vertrouwen in de zo geroemde eigen verantwoordelijkheid. Bezint eer gij begint. De alternatieve meierblis was geen volwaardige vervanger van de meierblis, maar het was iets. Dat ging goed he! Zonder dat men in grote groepen bijeenkwam. Dat jullie niet blij zijn met een oproep tot alternatieven is jullie goed recht. Wij vinden ook wel eens iets niet leuk.


Job Schepers