OSG pakt problemen met ventilatie aan

Leerlingen en medewerkers van de OSG in Den Burg moeten het de komende weken nog even volhouden om met deuren en ramen open in de klaslokalen te zitten.

Het ventilatiesysteem van de school heeft problemen met de inblaasroosters en de afzuigroosters en dat moet eerst verholpen worden. Een team van specialisten heeft vrijdag 25 september de ventilatie onder de loep genomen, afgelopen week is het systeem schoongemaakt en tijdens de herfstvakantie vindt er groot onderhoud plaats. Bedoeling is dat na de vakantie alles naar behoren werkt en dat de ramen in de klassen weer dicht kunnen. Dan mogen de leerlingen tijdens de pauzes ook weer binnen blijven in het gebouw aan de Haffelderweg.

Het ventilatiesysteem van de school voldoet aan het bouwbesluit en richtlijnen van het RIVM en TNO, maar het heeft sinds de vernieuwbouw in 2009/2010 ook geregeld kuren vertoond waardoor het klimaat in school niet altijd als prettig werd ervaren. De school liet een aantal weken geleden al weten dat er aan het ventilatiesysteem gewerkt zou gaan worden. De ramen en deuren van de lokalen moesten toen ook al voor de zekerheid tijdens de les open blijven staan.

Volgens waarnemend-rector Corrie Eriks zijn afgelopen weken alle buizen en filters goed schoongemaakt, onder meer omdat er teveel stof op sommige plekken zat. Tijdens het groot onderhoud wordt eraan gewerkt om problemen met warmte/koude, geluid en tocht eveneens tot het verleden te laten behoren. "Na de herfstvakantie moet het een stuk aangenamer zijn op school." Het systeem kent geen recirculatie (rondpompen van lucht) en dat is volgens de school een voordeel.

De OSG werkt ook met CO2-meters in de klas (sommigen staan er al, anderen nog niet) om het binnenklimaat in de gaten te houden. Als de waarde op de meters boven de 1200 ppm (meeteenheid voor CO2) dreigt te komen, kan een docent nog meer ramen openzetten of een klas tijdelijk naar buiten sturen. Volgens Eriks is het nog even volhouden voor leerlingen en medewerkers, maar doet iedereen het goed. "We doen het voor de goede zaak: de school openhouden en iedereen gezond houden."