Impressie van de zonneweide van 17 hectare aan de Pelikaanweg.
Impressie van de zonneweide van 17 hectare aan de Pelikaanweg. Foto: Texel Solar 2020

Plan voor zonneweide Pelikaanweg alsnog in de raadscommissie

Wel of geen zonneweide aan de Pelikaanweg? Tweespalt daarover leidde tot een breuk in de coalitie. In maart schoof de raad het voor zich uit, woensdag buigt de raadscommissie zich alsnog over dit plan.


Initiatiefnemer Texel Solar 2020, ontwikkelaar Ecorus BV en energiecoöperatie TexelEnergie hebben de handen ineen geslagen om een zonneweide van zeventien hectare te ontwikkelen. Er komen 30.000 zonnepanelen, die 15 MWp vermogen gaan leveren. Circa tweederde van de Texelse huishoudens kan met deze zonneweide van groene energie worden voorzien. De zonneweide is voor minimaal 20 jaar.

Onder meer om tegemoet te komen aan bezwaren van LTO krijgt zonneweide volgens de initiatiefnemers een agrarische uitstraling en houdt de agrarische bestemming. Het wordt een schapenweide met een kruidenrijk grasmengsel. De schapen kunnen tussen en onder de zonnepanelen lopen, die op anderhalve meter hoogte komen, en houden het gras kort. Geen maaimachines en geen bestrijdingsmiddelen, belooft de initiatiefnemer. Ter afscherming van het park wordt een grondwal ingezaaid met gras. Een combinatie dus van schapenhouderij en energieteelt. Om tegemoet te komen aan bezwaren van omwonenden, Stichting Kernwaarden Texel en anderen komen de panelen niet hoger dan nodig, zodat het uitzicht blijft. Overigens volstrekt ontoereikend, vindt SKT.

Als alle randvoorwaarden, zoals de omgevingsvergunning, subsidie, de netaansluiting en financiële participatie zijn geregeld, gaat het door. Er komen een snellader voor elektrische auto’s en vijf oplaadpunten voor elektrische fietsen.

Texelaars krijgen de mogelijkheid om groene stroom af te nemen. Voor elke opgewekte megawatt MWh zonne-energie stort Ecorus BV 50 cent in een duurzaamheid stimuleringsfonds. Jaarlijks circa €10.000,-. Hieruit wordt de energietransitie op Texel gestimuleerd.

Texelaars kunnen participeren. Met voorrang voor aanwonenden en bedrijven, daarna bewoners van De Koog, dan overige Texelaars en ten slotte anderen. Gedacht wordt aan uitgave van obligaties of aandelen tegen een aantrekkelijk rendement.

Afbeelding