Het is merkbaar op straat dat er inmiddels weer een stuk minder gasten zijn.
Het is merkbaar op straat dat er inmiddels weer een stuk minder gasten zijn. Foto: Jeroen van Hattum

"Hopen dat iedereen maatregelen naleeft"

Het ging een tijd goed met de economie op Texel, maar de aangescherpte coronamaatregelen maken de vooruitzichten toch weer anders. "Hopelijk is iedereen bereid de regels na te leven."

De klappen zijn met name te voelen bij de 'natte horeca' die de komende weken vanaf 21:00 uur geen bezoekers meer mag toelaten en vanaf 22:00 uur gesloten moet zijn. "Daardoor loop je ongeveer de helft van je bezoekers mis", zegt Heino Huizing van De Slock in Den Burg. "Bij restaurants zijn gasten aan het begin van de avond aanwezig, maar bij ons komen ze pas later in de avond."


In supermarkten moet twee keer per dag een speciaal winkeluur voor ouderen en mensen uit kwetsbare groepen komen. Volgens Sjoerd de Jong van de Jumbo's in De Koog en Den Burg zijn de bracheorganisatie en andere betrokken partijen landelijk aan het bekijken op welke manier het beste vorm kan worden gegeven aan de speciale winkeluren. "Dat moet gestructureerd verlopen, het wordt anders een chaos als iedereen maar wat doet. Als er duidelijkheid is, is de invoering van de speciale winkeluren zo geregeld." Het zag er gisteren sterk naar uit dat er de komende weken ook mondkapjes in de winkels gedragen moeten worden.

Geen publiek

Voor sportvereniging geldt de komende weken dat er geen publiek langs de kant mag staan. "Het sportieve gaat gelukkig wel door, maar het sociale even niet", zegt René Guldemond van Texel'94. "Begeleiders, vlaggers, trainers en coaches mogen het terrein op en verder niemand. Het heeft ook geen zin om opa of oma als masseur op te geven." De verscherpte maatregelen hebben eveneens financiële impact omdat de kantine dicht moet blijven. In de TXL sporthal in Den Burg kan de komende weken ook nog gesport worden, maar dat is zonder publiek en de kantine is dicht. "Ik ben blij dat er in ieder geval nog gesport kan worden", zegt Gert Pansier van Sportstichting Texel. De eilandcompetitie volleybal ligt de komende weken stil. Volgens Tevoko zou het aantal aanwezigen bij gebruik van drie velden al meteen boven de dertig liggen. Voor zaken als fysiotherapie verandert er vooralsnog weinig. "Afspraken gaan gewoon door", vertelt Josien Wolf van Therapie Wolf in Den Burg. "Groepen worden wel wat aangepast en het is belangrijk dat iedereen zich zo veilig mogelijk kan voelen." De lessen op school gaan de komende weken ook gewoon door, al zijn op de OSG in Den Burg wel een paar maatregelen aangescherpt. Alle vergaderingen zijn volgens waarnemend-rector Corrie Eriks de komende tijd online, docenten is verzocht na de lessen thuis te werken en alle medewerkers hebben het advies gekregen mondkapjes te dragen zodra er veel leerlingen door het gebouw lopen of als er gewisseld wordt van lessen. Leerlingen vanaf 12 jaar die verkoudheidsklachten hebben, worden naar huis gestuurd.


Bij iedereen die aan het woord komt, klinkt overigens dezelfde wens: de hoop dat iedereen de aangescherpte coronamaatregelen wil naleven om te voorkomen dat alles voor langere tijd op slot gaat. Sjoerd: "Het is prettig als niet alleen naar de komende weken, maar ook naar de lange termijn wordt gekeken." Josien: "We horen in de wachtkamer geregeld dat mensen hopen op naleven van de maatregelen." Huizing benadrukt dat mensen de horeca kunnen helpen door langs te komen. "Blijf niet weg, maar voel je welkom om langs te blijven komen." De cijfers van het RIVM tonen dat het percentage besmettingen in de horeca rond de 3 procent ligt. Circa de helft doet zich voor in de thuissituatie. Afhaal blijft mogelijk tot 0:00 uur vertelt Jan Stolk van eetcafé De Parkstraat in Den Burg. "Het achterste gedeelte gaat om 21:00 uur dicht, bij de afhaal kunnen we tot 0:00 door blijven gaan."