Kat met gedode watersnip.
Kat met gedode watersnip. Foto: Luc Hoogenstein

Strijd met de verwilderde kat gaat beginnen

Op de parkeerplaats bij de sporthal worden vrijdag en zaterdag ongeveer vierhonderd katten gechipt, er hebben zich rond de tweehonderd katteneigenaren gemeld voor de actie. Er wordt gewerkt met een drive-through systeem en met tijdssloten, zodat er volledig coronaproof gewerkt kan worden. De actie is het begin van de strijd tegen verwilderde katten in Texelse natuurgebieden.

"Het is een enorm succes. Het aantal aanmeldingen is enorm. Daarom beginnen we al op vrijdagmiddag. Mensen geven de kat(ten) in hun reiskooi aan de vrijwilliger of medewerkers van Stichting Zwerfkat. Nadat het dier gechipt is, krijgen ze de kat weer terug. Mensen kunnen dus gewoon veilig afstand bewaren. Het enige spannende is of we de katten zo snel kunnen chippen als we nu denken. Daarom doen mensen er verstandig aan om het Facebookevenement in de gaten te houden. Daarop zullen we updates blijven posten", vertelt boswachtster Anna Sprenkeling.


De gratis chipactie wordt gehouden door Stichting Zwerfkatten Nederland en Stichting DierenLot in samenwerking met de gemeente, nationaal park Duinen van Texel, LTO Texel, De Lieuw, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Vervolg

In hetzelfde weekend start in de duingebieden het vangen van de verwilderde katten. "We voeren al op een aantal locaties in De Geul, De Slufter en de Eierlandse Duinen. Daar worden dit weekend vangkooien geplaatst en in eerste instantie worden er drie dagen katten gevangen, vertelt Anna.

Maar wat gebeurt er als er daadwerkelijk katten worden gevangen? "Eerst kijken we natuurlijk of de katten gechipt zijn. De gechipte katten worden opgevangen bij de werkschuur van Staatsbosbeheer. De eigenaren worden gebeld en het is de bedoeling dat de dieren zo spoedig mogelijk worden opgehaald. Niet gechipte katten die waarschijnlijk wel huiskat zijn gaan naar Dierenpension Texel aan de Slufterweg. Texelaars die hun kat kwijt zijn kunnen kijken op de Facebookpagina van het pension. Daar komen foto's van de dieren. Als je daar je kat dan ophaalt betaal je €10,- per dag dat het dier in de opvang zit. Dat is niet nieuw trouwens, dat was altijd al zo. Je krijgt je kat dan gechipt weer terug. Als geen baasje zich meldt, gaat de kat naar Dierentehuis 't Schuthok in Den Helder. en daar kunnen ze binnen twee weken opgehaald worden. Daarna gaat de kat het reguliere asieltraject in."


Mocht er sprake zijn van verwilderde katten dan worden de dieren gesteriliseerd/ gecastreerd en daarna gaan ze naar een 'verwilderde-katten-ren' in Friesland, er worden dus geen katten afgeschoten. "We gaan dit nu eerst drie dagen op deze locaties proberen en de komende winter en het voorjaar ook op andere stukken. Daarnaast zijn er al afspraken met een aantal boeren om op hun bedrijf katten te steriliseren en castreren, dit is in samenspraak gegaan met LTO", vervolgt de boswachtster.

Aandacht

Er is veel landelijke aandacht voor de strijd tegen de verwilderde katten. Zo zijn onder meer de NOS en Hart van Nederland zaterdag van de partij als de katten gechipt worden. Dinsdag stond de strijd tegen de verwilderde katten op de agenda in de Tweede Kamer. Texel werd toen als voorbeeld genoemd van een constructieve aanpak. Op de redactie werden de artikelen opgevraagd door een vogelbeschermingsvereniging die met jaloezie kijkt hoe de strijd met de verwilderde katten op Texel wel van de grond komt.


Staatsbosbeer heeft toegezegd de redactie op de hoogte te houden van de voortgang van dit project.