Monique en Biem Vlaming nemen Oosterhof Wonen over van de gebroeders Kees (links) en Jan Oosterhof.
Monique en Biem Vlaming nemen Oosterhof Wonen over van de gebroeders Kees (links) en Jan Oosterhof. Foto: Gerard Timmerman

Oosterhof Wonen over in andere handen

Wisseling van de wacht bij Oosterhof Wonen in de Parkstraat in Den Burg. Biem en Monique Vlaming nemen op 30 oktober het bedrijf over van Jan en Kees Oosterhof. De woonzaak wordt onder dezelfde naam op de bestaande voet voortgezet.

Oosterhof Wonen kent een lange geschiedenis. In 1966 namen Harm en Marie Oosterhof Meubelhuis Texel aan de Molenstraat over van de firma Vlessing, het bedrijf dat in 1891 werd opgericht en waar Harm 22 jaar had gewerkt. Nadien verhuisde de zaak naar de Hollewal, tegenover de Jozefschool. Sinds 1985 is het bedrijf gevestigd in de Parkstraat. Zonen Jan en Kees Oosterhof, namen het bedrijf over en doopten het later om in Oosterhof Wonen. Jan richt zich sinds jaar en dag op de verkoop en Kees geeft leiding aan het stofferen.

“De verhuizing naar het centrum was een gouden greep”, vertelt Jan. “Vooral tijdens de crisisperiode van 2008 tot 2013. Er lopen altijd mensen in de straat en dat heeft altijd voor de nodige klandizie gezorgd. Eigenlijk is het alleen maar drukker geworden, zeker nadat onze collega is gestopt.”

Oosterhof Wonen biedt sinds jaar en dag een compleet woonassortiment. Meubels (van banken tot kasten), vloeren (van tapijt tot pvc), raamdecoraties (van rolgordijnen tot plissé) en slapen (van boxsprings tot dekbedden). “Bij vloeren en ook in de rest van het assortiment is de keuze veel groter dan voorheen”, vertelt Kees. Veranderingen in woontrends gaan snel. Nieuwe ontwikkelingen houden ze onder meer bij met beursbezoeken.

Als particulier is het niet te doen achter elke trend aan te lopen. Hun advies: “Zet niet ineens de hele kamer op zijn kop, maar verander regelmatig iets.” Belangrijke markt is ook die voor de toeristische verhuur. “Daar gaat de vernieuwing wat sneller. Huurders willen waar voor hun geld en de spullen hebben het wat zwaarder te verduren.”

De klantenkring beperkt zich niet tot Texelaars. “Ook toeristen die hier voorbijkomen voor een bank, bed of iets anders. Thuis in hun omgeving zijn grote wooncentra, maar ze vinden het prettig om bij ons binnen te stappen. Hier hebben ze alle tijd om te kijken of die bank lekker zit en of dat matras lekker ligt. Wij bezorgen de spullen in het hele land.”

Toen Jan (68) en Kees (65) aan hun medewerkers kenbaar maakten dat ze het bedrijf wilden overdoen, was Monique net in dienst. Toen ze het nieuws ’s avonds aan Biem vertelde, kwam het balletje aan het rollen. Biem: “Ik kende het bedrijf al. Vanuit de bakkerij ben ik bij Jan en Kees met het leggen van vloeren aan de slag gegaan. Later in de verkoop, zodat ik ook die kant heb meegekregen.”

Volgende stap in zijn loopbaan was Beter Bed. “Ik heb filialen geleid in Beverwijk, Schagen, Hoorn en Den Helder, zaken met mooie rendementen. En ik ben daar ook verkooptrainer geweest.” Monique, die twintig jaar in de verkoop heeft gewerkt: “Biem zei jaren geleden al dat hij graag voor zichzelf zou beginnen. Liefst op Texel.” Biem: “Dit voelt supergoed. Alles komt bij elkaar. Een prachtig Texels bedrijf met een mooie, lange traditie, heel compleet en met een goede reputatie en goede service. Héél belangrijk voor Texel. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Ook ons motto en ook daarom houdt het bedrijf dezelfde naam.” Monique: “We zouden wel gek zijn om die te veranderen.”

De huidige medewerkers blijven in dienst, ze zijn nog op zoek naar een stoffeerder.