Het centrale plein krijgt een huiselijk en open karakter en geeft overzicht in de structuur van het gebouw.
Het centrale plein krijgt een huiselijk en open karakter en geeft overzicht in de structuur van het gebouw. Foto: Eigenaar

Een kijkje in het hart van het toekomstige Gezondheidsplein Texel

Gezondheidsplein Texel richt zich op de thema’s ontmoeten, verbinden en samenwerking.


“Deze thema’s vragen aandacht voor een verscheidenheid aan gebruik, zowel openbaar en collectief als privé”, meldt KAW, die in opdracht van Gezondheidsplein Texel het structuurontwerp en stedenbouwkundige visie heeft gemaakt. Donderdag 8 oktober wordt dit aan de raad worden voorgelegd.

“In de architectuur kiezen wij voor eenheid in diversiteit én vernieuwing met aansluiting bij het veelzijdige karakter van Texel. Natuur en landschap worden verweven in het gebouw, doordat je door het gebouw heen kan kijken. Door de open en transparante houten lamellen, haal je buiten naar binnen en andersom. Zo ontstaat een open karakter. Door wisselende onderlinge afstand tussen de lamellen wordt er gespeeld met deze openheid. Dat ziet u terug in de landschappelijke verschijningsvorm met bijpassend dorpsgevoel. De verschijningsvorm is op het eerste oog duidelijk anders dan de omliggende bebouwing. Toch is er in materiaal, gebouwvorm en landschappelijke inpassing eenheid vormgegeven.

Door natuurlijk materiaalgebruik transformeert het gebouw mee door de jaren heen. De houten gevelbekleding wordt getekend door de verschillende seizoenen en geeft het gebouw karakter. Tot slot hebben we specifiek aandacht besteed aan duurzaamheid en/in combinatie met functionaliteit. Wij vroegen ons af: wat kunnen we bouwkundig doen om te reageren op de oriëntatie van het gebouw én welke technische maatregelen kunnen we mee ontwerpen zonder de rationaliteit van een bouwmethode uit het oog te verliezen?

In dit plan geven we daar antwoord op. Met constant in ons achterhoofd: hoe faciliteert het gebouw nu en in de toekomst optimaal haar verschillende gebruikers. Maar misschien wel het belangrijkste wat wij willen benadrukken, we willen een gebouw creëren door in gesprek te gaan met de betrokken eindgebruikers, om zo ons plan werkelijk op maat te maken. We wensen u veel kijk- en leesplezier toe en hopen dat het ontwerp met hetzelfde enthousiasme wordt ontvangen als dat wij eraan hebben mogen werken.”


Het centrale publieke plein, de balies en de apotheek vormen het openbare gezicht van het gebouw. De meer privé, rustige werkomgeving is georiënteerd aan het achterliggende groen.