Gezondheidsplein krijgt concreet vorm

Ontmoeting, verbinding en samenwerking zijn de centrale thema’s voor het te bouwen Gezondheidsplein Texel nabij de kruising Emmalaan-Elemert. De initiatiefnemers presenteren donderdag 8 oktober het structuurontwerp en stedenbouwkundige visie aan de raadscommissie.


De Raad besloot op 16 oktober 2019 het initiatief voor het Gezondheidsplein te ondersteunen. Dit met inachtneming van het amendement over de realisatie van de parkeerplaatsen ten behoeve van het programma van Gezondheidsplein.

Stichting Gezondheidsplein is in 2018 opgericht door initiatiefnemers De Texelse Apotheek en FysioTeamTexel, samen met projectpartners Huisartsenpraktijken Dros-Hoekstra en Vos-de Winter, Omring Thuiszorg, Stichting Texels Welzijn en Texel Samen Beter. Het Gezondheidsplein staat voor de samenwerking tussen de meerdere disciplines in de gezondheidszorg.

Op 16 oktober 1019 stemde de raad in met een wijziging van de bestemming op de voormalige plek van De Ferrever op de kruising van de Emmalaan en de Elemert van “Groen” in ''Maatschappelijk en Verkeer – Parkeerterrein'. De gemeenteraad stemde ook in met de verkoop van de grond aan het Gezondheidsplein.

De Raad heeft in de besluitvorming een (geraamd) krediet van €54.600,- beschikbaar te stellen om de plankosten te maken en deze kosten te dekken vanuit de grondopbrengsten.

Het college stelt de raad nu voor te besluiten een krediet van €531.545,- beschikbaar te stellen voor het bouw- en woonrijp maken en de daarbij horende plankosten, voorbereiding en toezicht in lijn met het besluit van oktober 2019. Dit betreffende het aanleggen van parkeerplaatsen door initiatiefnemer en voor beheer overgedragen aan gemeente.

Advies aan de raad is ook het college opdracht te geven de verkoop van gronden voor te bereiden en het bouwrijp werkzaamheden uit te voeren voor eind 2020. Vanaf de begroting 2022 een structureel bedrag voor het beheer van de openbare ruimte (in de nieuwe situatie) op te nemen van € 4.935,-.

Meer over het Gezondheidsplein op 2.