'BTW-compensatie Waddenveren besteden aan verfraaiing Horntje'

Het college wil de entree van Texel op 't Horntje verfraaien met de €839.000,- die Texel van het Rijk krijgt ter compensatie van de BTW-plicht die sinds 2019 voor de Waddenveren geldt.

Dat blijkt uit een voorstel dat donderdag 8 oktober door de politieke partijen in commissieverband wordt besproken. Kort de voorgeschiedenis: de Waddenveren - waaronder TESO - hebben in 2019 van de Europese Commissie het zogeheten BTW-nultarief moeten loslaten waardoor de prijs van een bootkaartje op een gegeven moment duurder kan worden. Het Rijk heeft ter compensatie van de ingevoerde BTW-plicht een bedrag van circa €1,5 miljoen beschikbaar gesteld voor de Waddeneilanden en daarvan komt €839.000,- naar Texel.


Volgens het collegevoorstel wordt het geld onder meer besteed aan de realisatie van een zogeheten 'mobipunt' op de veerhaven en een herinrichting van het terrein. Het 'mobipunt' is een plek waar reizigers makkelijk kunnen overstappen op fiets, bus, taxi dan wel (deel)auto. Het moet leiden tot een betere bereikbaarheid voor het openbaar vervoer, meer fietsgebruik, minder autobewegingen en meer gebruik van deelauto's. Gesproken wordt ook over laadpalen voor elektrische fietsen en auto's.

Wat de verfraaiing van de entree betreft, is het de bedoeling dat het fietspad langs het TESO-kantoor wordt verlegd, zodat het fietspad achterlangs het parkeerterrein komt. Nu kruisen dat fietspad en het verkeer naar het parkeerterrein elkaar nog en dat is niet altijd goed voor de verkeersveiligheid. Bedoeling is de buslaan langs het TESO-kantoor tweebaans te maken, zodat verkeer voor het halen en brengen van passagiers langs die zijde kan verlopen.

Volgens TESO-directeur Cees de Waal betreft de verfraaiing een tweede fase van het Loodsenproject van Den Hoorn waarvoor in een eerder stadium geen geld was. Volgens De Waal zouden de compensatiegelden daarmee goed besteed worden. "De veerhaven is het eerste en het laatste wat gasten van Texel zien." TESO is bereid zelf ook mee in investeren in de beoogde werkzaamheden. De tekeningen liggen er al voor klaar.


Bij de eerste fase van het Loodsenproject kwam al een houten bekleding om de loods van de fietsenverhuur, onder de op- en afrit van de brug werd een fietsenstalling gerealiseerd, er kwam meer eenheid in kleurgebruik en er werd ruimte gemaakt voor duinvegetatie. Volgens het collegevoorstel is het ook de bedoeling een oud gebouwtje van Rijkswaterstaat op de veerhaven te slopen.