Afbeelding
Foto:

Sartori di Verona


Hoewel ik enkele maanden geleden het Siciliaanse wijnhuis Pellegrino onder de aandacht heb gebracht, heb ik eigenlijk nog niet veel over Italië als wijnbouwland verteld. Italië is, samen met Frankrijk, de grootste wijnproducent van de wereld, gezien het aantal geproduceerde hectoliters wijn.

Overal in het land komt wijnbouw voor. Het land is daarom verdeeld in een twintigtal wijnbouwregio’s. De belangrijkste zijn Sicilië, Puglia, Veneto en Emilia Romagna. In 2002 zijn mijn vrouw en ik samen met een groep collega-slijters op studiereis geweest naar onder meer Veneto en Piemonte, beide gelegen in het noorden van het land. Op deze reis hebben wij ook het toonaangevende wijnhuis Sartori di Verona bezocht.

Voor ons een belangrijke producent. We hebben veel wijnen van dit huis in ons assortiment.

Pietro Sartori is in 1898 begonnen met wijnbouw. In dat jaar kocht hij een bescheiden wijngaard om zijn hotel van goede wijn te kunnen voorzien. Sartori is een van de oudste wijnhuizen in de regio. Inmiddels staat Andrea Sartori, de vierde generatie, aan het hoofd van dit bedrijf. Hij is deels opgeleid in de VS. Onder zijn leiding is het bedrijf uitgegroeid tot een van de belangrijkste in het gebied Verona. Van de totale productie wordt ongeveer 80% geëxporteerd.

Naast betaalbare eenvoudige doch kwalitatief goede wijn worden ook hoogstaande kwaliteitswijnen voortgebracht. In alle bekende classico-zones bezit het bedrijf wijngaarden en heeft bovendien een aantal topwijnen uit individuele wijngaarden.

Na Pietro Sartori, die begon met wijnbouw, was het zijn zoon Regolo die het bedrijf tot grote ontwikkeling heeft gebracht. Ter ere van deze prestatie voert het bedrijf sinds enkele decennia een topwijn met de naam Regolo. Dit is een wijn die gemaakt wordt volgens de methode Vino di Ripasso.

Dit is een methode waarbij gebruik wordt gemaakt van een dubbele vergisting.

De stijl van wijnen die het bedrijf Sartori voortbrengt varieert van klassiek gerijpt tot modern en jeugdig. Van verfrissend droog tot rijk en intens.

Tot de hoogtepunten van Sartori behoort ongetwijfeld de Amarone “Corte Bra”. Deze wijn wordt tot de top van Italië gerekend. Hij is granaatrood van kleur, heeft een rijkgeschakeerde geur met tonen van portachtig fruit, confiture, fijne houtnuances alsmede kers, kokos en tabak. Hij is mondvullend met een fluweelzachte aanzet, rijk en stoer van smaak met nuances van rijp fruit en specerijen. Na een lagering van 4 jaar in grote vaten, daarna 12 maanden in barriques, dit zijn eikenhouten vaten met een inhoud van 225 liter, gevolgd door een flesrijping van 6 maanden.

Een mooie rode wijn, zoals de beschreven Amarone, dient geserveerd te worden op een temperatuur van 16 tot 18 graden Celsius, dus niet op kamertemperatuur. Hij is uitermate geschikt als begeleider van diverse vleesgerechten, kort gebakken, gegrild, gesmoord, met rijke sauzen evenals wild, gevogelte, stoofschotels, rijke pastaschotels, paddenstoelen en rijpe kazen.

Ook de meer eenvoudige wijnen, zowel de rode als de witte van dit wijnhuis, zijn zeer de moeite waard en bovendien erg betaalbaar.