"Kans realisatie waterstofproject kleiner als zonneweide afketst"

De kans op het realiseren van een pilotproject voor waterstof bij Everstekoog is een stuk kleiner als er geen zonneweide aan de Pelikaanweg komt.


Dat zegt het college van b en w in antwoord op vragen van D66 over de stand van zaken van het waterstofproject.

Er is gesproken met Texelse en regionale stakeholders, zoals het hoogheemraadschap. Hun wensen en behoeften en mogelijkheden en de financiële/operationele ondersteuningsprogramma’s zijn in kaart gebracht. In juni heeft Texel een subsidie ontvangen van de Europese Commissie (FCH-JU). Als onderdeel hiervan maakt het expertise bedrijf Waterstofnet een waterstof projectplan en businesscase met de nadruk op slimme sector koppeling in een "micro waterstofeconomie". Voor Texelse stakeholders en investeerders is de mogelijkheid voor opschaling belangrijk om perspectief op een waterstofeconomie te hebben, waarbij waterstofproductie levensvatbaar is. "Een betaalbare waterstofprijs per kilo aan de pomp en een sluitend businessplan van het pilotproject bij de Everstekoog is voor de stakeholders en investeerders noodzakelijk."

De zonneweide biedt volgens b en w perspectief voor waterstofopschaling en kan congestie op het net voorkomen. Uit het projectplan moet blijken in hoeverre de zonneweide van belang is voor een waterstofpilot. Blijkt de koppeling niet realistisch, dan maakt dit opschaling van lokale groene waterstofproductie en daarmee de kans op het realiseren van de waterstofpilot kleiner.

De zonneweide aan de Pelikaanweg ligt politiek gevoelig. De raad buigt zich er waarschijnlijk komende maand over.