Vergunningparkeren binnen alle dorpen

Het college wil in 2021 in alle dorpen op Texel binnen de bebouwde kom vergunningparkeren invoeren om de overlast van geparkeerde auto's in woonwijken terug te dringen.

Dat blijkt uit een voorstel van burgemeester en wethouders dat begin oktober door de politieke partijen in commissieverband wordt besproken. Dat betekent dat - als het voorstel wordt aangenomen - volgend jaar overal in de bebouwde kom een Texelvignet nodig is ongeacht waar de auto wordt neergezet. Nu is dat op een hoop plekken binnen de bebouwde kom nog niet het geval.

Voor Den Burg is in het voorstel ook opgenomen dat er vanaf 2021 binnen de gehele ring (Emmalaan, Beatrixstraat en Bernhardlaan) een bewonerskaart nodig is om de auto de hele dag te kunnen parkeren. Zonder bewonerskaart geldt er anders binnen de ring een maximum van twee uur (met Texelvignet of een nog gewoon ouderwets via de parkeermeter gekocht kaartje).


Bewoners van Den Burg die buiten de ring wonen, hoeven in 2021 géén bewonerskaart aan te schaffen. Daar was gisteren grote onduidelijkheid over na eerste berichtgeving vanuit de gemeente die voor meerdere uitleg vatbaar was. Daardoor ontstond de indruk dat alle bewoners van Den Burg binnen de bebouwde kom vanaf 2021 een bewonerskaart zouden moeten aanschaffen.

De bewonerskaart bestaat nu overigens ook al, maar dan alleen voor bewoners van het centrum en de omgeving van de Thijsseschool. De bewonerskaart kost dit jaar €30,- inclusief Texelvignet en volgend jaar €12,50 exclusief Texelvignet. Er bestaat ook een bewonerskaart voor de Brink in De Koog en voor de bewoners van de Heemskerckstraat in Oudeschild tussen Laagwaalderweg en de Jan Conelisz Rijpstraat.

Er komt, als het aan het college ligt, ook een verandering in de jaarkaart. Die is nu nog 14 maanden geldig (december en januari worden dubbel meegenomen, zodat iedereen de tijd heeft om een nieuw vignet aan te schaffen) en dat moet straks 365 dagen worden vanaf het moment van aanschaf. “De weekkaart is dan 7 dagen en de dagkaart 24 uur geldig vanaf het moment van aankoop.”


Het jaar 2021 moet volgens het college een pilotjaar worden waarin de 'betalingsbereidheid' van het vergunningparkeren gemonitord wordt. Dat beteken zoveel als dat er bekeken wordt wie er wel of niet een vignet heeft aangeschaft om de auto te parkeren. “Afhankelijk van de uitkomsten krijgt de raad een voorstel waarin staat op welke wijze de handhaving het meest efficiënt plaats kan vinden. Uitgangspunt voor handhaving is dat Texel als toeristische gemeente een gastvrij eiland is.”