Schrijver Khalid Boudou in gesprek met leerlingen van de OSG.
Schrijver Khalid Boudou in gesprek met leerlingen van de OSG. Foto: Jeroen van Hattum

'Lezen is spannender'

"Een boek lezen is spannender dan een film kijken", hield schrijver Khalid Boudou leerlingen van de OSG woensdag voor. "Bij een film krijg je alles voorgeschoteld, bij een boek wordt je zelf onderdeel van het verhaal dat je aan het lezen bent."

De schrijver van onder meer de boeken 'Het Schnitzelparadijs' en 'Pizzamaffia' was in het kader van de Boekenweek voor Jongeren een dag te gast op de OSG in Den Burg. Samen met Caja Cazemier, schrijfster van jeugdromans, ging hij in gesprek met derdeklassers van de OSG om hun interesse voor het lezen van een boek te wekken.


Boudou had de belangstelling van de leerlingen snel te pakken door dichtbij hen te blijven en zijn boek 'Pizzamaffia' te koppelen aan het thema familie en het gegeven dat in iedereen een beest kan ontwaken als de eigen familie iets wordt aangedaan. Hij had een paar korte filmpjes meegenomen van de verfilming van Pizzamafia (waarin twee families elkaar het nodige aandoen) en prikkelde gaandeweg de belangstelling om het boek gewoon eens te lezen en onderdeel te worden van het verhaal.


Boudou liet weten dat hij zelf eigenlijk nooit de ambitie had om schrijver te worden ("dat leken me wereldvreemde mensen"), maar dat hij via een jeugdhuis en een jeugdblad dat daar gemaakt werd aan het schrijven raakte. Intussen zag hij Amerikaanse schrijvers voorbij komen die helemaal niet wereldvreemd waren, waardoor zijn belangstelling om te schrijven verder toenam.


Boek nummer één werd een flop en boek nummer twee (Het Schnitzelparadijs) een succes. Dat gaat over zijn eigen ervaringen in de keuken van een restaurant van Van der Valk. Het schrijven van boeken leidde ertoe dat hij geregeld op scholen kwam voor lezingen en zelf ook nog een tijdje voor de klas stond toen hij het schrijven even zat was. Zijn gesprekken met jongeren op school leverde inspiratie op voor nieuwe boeken voor jongeren het leerde hem dat jongeren vaak nadenken over grote thema's en dat het belangrijk is om dat serieus te nemen.


Zo ging het ook tijdens de bijeenkomst woensdagochtend met een groep derdeklassers van de OSG. Of ze allemaal direct de boeken van Boudou gaan lezen, is uiteraard de vraag, maar de schrijver had de belangstelling te pakken en nam de jongeren zelf ook serieus door op een open en directe manier met hen in contact te treden.


Het bezoek van de twee schrijvers aan de OSG was onderdeel van een landelijk initiatief van de Schrijverscentrale, het CPNB en de Stichting Lezen om jongeren meer aan het lezen te krijgen. Dat kwam tijdens het bezoek aan de OSG ook nog even aan de orde; jongeren nemen tegenwoordig amper meer de tijd om gewoon eens een boek te lezen wat op termijn gevolgen kan hebben voor de leesvaardigheid en de geletterdheid. In totaal gaan momenteel 23 schrijvers in het kader van de Boekenweek voor Jongeren op bezoek bij 100 scholen in het land om de belangstelling voor het lezen van boeken te wekken.