Jan en Jantina Buijs oogsten de hangende cranberry's.
Jan en Jantina Buijs oogsten de hangende cranberry's. Foto: Jeroen van Hattum

Experimenteren met hangende teelt van cranberry's

Geen horizontale groei van cranberry's op het land, maar verticale groei in de hoogte met behulp van stellingen en bakken.

Het is een nieuwe manier van cranberryteelt waarmee Jan en Jantina Buijs uit Den Burg vorig jaar onder de naam IslandBerry zijn begonnen op het terrein van Landgoed de Bonte Belevenis in Den Hoorn. Met succes; momenteel worden de eerste cranberry's van de 'hangende teelt' geoogst.

De nieuwe manier van cranberryteelt kan worden vergeleken met de teelt van aardbeien die eveneens hangend is. Jan en Jantina zijn er wel zo blij mee dat de nieuwe werkwijze goed uitpakt. Ze zijn al sinds 2011 bezig met de teelt van cranberry's op het Texel en dat is een ingewikkeld proces. De cranberry is gevoelig voor onkruid waardoor het bij de teelt op het land soms lastig is de besjes goed te laten groeien.

Bij de 300 meter stelling die Jan en Jantina sinds vorig jaar bij de Bonte Belevenis hebben staan, hebben ze de omstandigheden veel meer in de hand. Onkruid wordt uit de buurt gehouden, watertoevoer en bemesting zijn precies afgestemd op wat de planten nodig hebben. De stellingen met bakken en planten staan in een 'kas' die omgeven is door gaasdoek, zodat de bessen ook goed bestand zijn tegen de wind. Met behulp van een vangnet worden de bessen momenteel met de hand geoogst. "Je kunt het vergelijken met de oogst van olijven, dat gaat op dezelfde manier." Geschat wordt dat er dit jaar ongeveer 50.000 bessen geoogst kunnen worden en dat die hoeveelheid de komende jaren verder toeneemt. De bessen worden ter plekke verwerkt in de producten van de Bonte Belevenis.


Jan en Jantina werken samen met de tien cranberry-bedrijven die Nederland rijk is om de ervaringen met de hangende teelt te delen. In de 'kas' wordt naast de teelt ook geƫxperimenteerd met het stekken van nieuwe cranberryplanten. De kas is geheel zelfvoorzienend bij gebrek aan waterleiding en stroom. Voor de bewatering wordt gebruik gemaakt van regenwater en met behulp van een paar zonnepanelen wordt ter plekke de stroom opgewekt.

Bedoeling is om op termijn bezoekers toe te laten bij de kas om ter plekke te laten zien hoe cranberry's groeien en om uitleg te geven over de bes die in Nederland vooral bekend staat als de bes die ooit door toeval op Terschelling kwam en daar sindsdien in de duinen groeit. De veelal zuur smakende cranberry is rijk aan vitamine C en antioxidanten.