Elias Marseille tijdens zijn afscheid in de raadszaal op woensdag 16 september.
Elias Marseille tijdens zijn afscheid in de raadszaal op woensdag 16 september. Foto: Job Schepers

"Er moet wel beweging blijven"

In alle politieke hectiek van vorige week sneeuwde het vertrek van raadslid Elias Marseille (20) wellicht een beetje onder. Terwijl de coalitie Texels Belang, VVD, GroenLinks een laatste tevergeefse reddingspoging deed, verliet de GroenLinks-jongeling in stilte de arena.

Nu de eerste rookwolken zijn opgetrokken is het goed om de balans eens op te maken. Elias Marseille werd in 2018 met 272 stemmen het jongste raadslid van Nederland en weinig mensen zullen op zijn leeftijd al de val van een coalitie hebben ingeluid.


Dat laatste is op Texel sowieso een zeldzaamheid. Het is voor het eerst in - op zijn minst - de recente geschiedenis van Texel dat dit gebeurt. "Dat laatste ben ik niet trots op, al wil ik duidelijk maken dat het geen soloactie was. Het was natuurlijk van tevoren besproken met Henry (Soyer, raadslid GroenLinks), Harry (Van der Weijde, voorzitter GroenLinks) en Jaap (Vlaming, wethouder GroenLinks). De woede over het schuiven naar de alternatieve RES zonder overleg met ons was niet gespeeld. Natuurlijk moet je in een coalitie compromissen doen, maar er moet wel beweging zijn. Al snel was duidelijk dat er geen beweging was of mogelijk was. Wij hebben ook hier geprobeerd tot een compromis te komen, maar sommigen had niet eens het idee dat we ook in hun belang hadden proberen te denken en dan houdt het wel een beetje op. Het is nu voor iedereen duidelijk dat voor GroenLinks klimaatbeleid op nummer 1 staat."

Twee punten

Tijdens de allesbeslissende raadsvergadering op 16 September kwam GroenLinks vervolgens met twee voorwaarden voor een naar eigen zeggen 'geloofwaardig klimaatbeleid op Texel': een draagvlakonderzoek naar windmolens en steun voor de zonneweide aan de Pelikaanweg. Het eerste kwam er - tot verbazing van Elias zelf - het tweede niet. Geen van de partijen zag het zitten om het besluit naar voren te halen nu er volgende maand over wordt gesproken en niet duidelijk is welk plan nu op tafel ligt. "En dat is gewoon niet waar. Het is heel duidelijk welk plan op tafel ligt en dat zal volgende maand dan wel blijken. Er is telkens een punt gezocht om de boel te vertragen, dan moet je op een gegeven moment als partij eerlijk naar jezelf zijn. Dat is nu gebeurd, ik ben benieuwd wat er de komende periode gaat gebeuren."


De zonneweide is nog ver weg, ondanks een draagvlakonderzoek lijken windmolens nog ver weg en ook de ijsbaan werd niet gered. Heeft GroenLinks te weinig klaargespeeld? "Qua duurzaamheid wilden we natuurlijk meer, daar hoeven we niet stiekem over te doen. Aan de andere kant komt het cultuurcentrum er, hebben we het bandjessysteem in De Koog weten te behouden en zijn er op duurzaamheid wel een paar stapjes gemaakt met bijvoorbeeld drie miljoen voor zonnepanelen. Ik moet zeggen met het cultuurcentrum dat Texels Belang nooit de hand op de knip heeft gehouden als het om onderwijs gaat. Toen we eerder zaten, gaf ik al aan dat ik nooit mijn handtekening onder dit coalitieakkoord had gezet met de kennis van nu. Het was achteraf gezien niet handig om dat te zeggen, omdat het nu vooropgezet lijkt en dat is niet het geval. De inhoud van het akkoord was te weinig concreet en ideaal voor de VVD en Texels Belang. Als ze er met ons niet uitkwamen, gingen ze gewoon elders shoppen. Als ik terugkijk, vind ik het losstaande Onderwijscentrum dat even anderhalf miljoen duurder werd de grootste verspilling van gemeenschapsgeld in deze periode."

Dan gingen de VVD en Texels Belang         elders shoppen

Het was een roerige periode waarin veel gebeurde, niet in de laatste plaats in zijn eigen partij. Na strijd in de partij werd in 2018 vóór de verkiezingen niet Iede de Vries, maar Sander van Knippenberg lijsttrekker en na het behalen van twee zetels werd Sander van Knippenberg wethouder. De rest is bekend. Maar de coalitie werd nooit een baken van rust, erkent ook Elias. "Ik ben niet afgeknapt op de politiek, in mijn afscheidstoespraak kon ik ook zonder moeite alle raadsleden waarderen en bedanken voor de afgelopen twee jaar. Maar ik ga me nu niet meer veel met politiek op Texel bemoeien. Dat is ook wel het laatste wat Rikus en Henry nodig hebben. Die kunnen het uitstekend zonder mij. ik hoop wel dat er bij de volgende verkiezingen flink doorgeselecteerd wordt in de raad, dat zou goed zijn voor het eiland”, besluit Elias die inmiddels gestart is aan zijn studie Politics, Philosophy, and Economics aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.