In De Koog werden van de zomer extra borden geplaatst om de onderlinge afstand van 1,5 meter te behouden.
In De Koog werden van de zomer extra borden geplaatst om de onderlinge afstand van 1,5 meter te behouden. Foto: Jeroen van Hattum

Besmetting blijft soms uit zicht

Hoeveel mensen op Texel hebben tot nu toe eigenlijk corona gehad? Het is een makkelijke vraag waarop het lastig is een goed antwoord te geven. Een analyse van wat er allemaal een rol speelt bij de coronacijfers op het eiland.

Op zich is er een vrij helder antwoord: volgens het dashboard van de Rijksoverheid zijn er op Texel tussen half maart en afgelopen week 25 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. De eerste vastgestelde besmetting was op 19 maart en de teller stond op 16 mei officieel op 11. Daarna werd er ruim drie maanden lang géén enkele nieuwe besmetting meer vastgesteld op het eiland, totdat op 28 augustus een leerling van de OSG positief testte op corona. Vervolgens kwamen er twee besmettingen bij op 13 september, drie op 18 september, zes op 19 september, nog eens drie op 22 september en één op 24 september wat samen 25 maakt. Volgens gegevens van GGD Hollands Noorden was er op Texel sinds half maart sprake van vijf ziekenhuisopnames en overleden er twee Texelaars als gevolg van het virus.


Tot zover dit antwoord, maar er is ook een dagelijkse praktijk die weerbarstig is. Naar verwachting moeten er sinds half maart op het eiland veel meer besmettingen dan de vastgestelde 25 zijn geweest, alleen waren die amper zichtbaar. Ze zijn vermoedelijk ook niet meer te achterhalen. Meespelend in dat verhaal is onder meer de toeristische drukte van de afgelopen maanden en de relatief afgelegen positie van het eiland. Zo was het sinds de Hemelvaart (21 mei) op Texel drukker met toeristen dan het in jaren is geweest en werd op drukke momenten ook lang niet altijd de 1,5 meter afstand bewaard. Er is echter geen centraal overzicht van besmette toeristen op Texel. Een toerist die besmet op Texel was, werd - als de besmetting officieel was vastgesteld - door de GGD geregistreerd in de eigen woonplaats waardoor Texel uit zicht blijft. Volgens de GGD kan Texel bij besmette toeristen wel weer via bron- en contactonderzoek in beeld komen, maar tot halverwege het seizoen waren daar bij de GGD nog geen signalen van. Niet verwonderlijk; je weet als toerist en Texelaar echt niet wie je allemaal op minder dan 1,5 meter afstand passeert, dus die contacten komen bij het bron- en contactonderzoek dan ook niet snel naar voren. Nazoeken of Texel na juli wel in beeld is gekomen, is voor de overbelaste GGD op het moment niet te doen.


Daarnaast heeft tussen 1 juni (toen landelijk de teststraten open gingen) en 17 augustus (toen Texel een eigen teststraat kreeg) lang niet elke Texelaar of toerist met klachten zich laten testen. Dat moest vóór 17 augustus in Alkmaar of Zwaag en dat bleek in de praktijk voor een hoop mensen te ver. Op die manier konden besmettingen eveneens buiten beeld blijven. Toeristen kregen, voordat ze naar het eiland kwamen, wel een brief met de vraag om bij klachten thuis te blijven, maar de vraag is uiteraard in hoeverre iedereen zich aan dat verzoek heeft gehouden.


Besmette toerist op Texel niet centraal bijgehouden

Er zijn nog een paar situaties die het lastig maken om het aantal besmettingen op Texel goed in beeld te hebben. Seizoenskrachten die op Texel werken, staan ook vaak aan de overkant als woonachtig geregistreerd. Als zij tijdens hun verblijf op het eiland positief testen, wordt dat eveneens in hun eigen woonplaats aan de overkant geregistreerd. Hetzelfde geldt voor Texelse studenten die aan de overkant op kamers wonen en momenteel als gevolg van de coronacrisis tijdelijk weer op het eiland verblijven. Als zij positief testen, worden ze in de dashboards van de Rijksoverheid en de GGD's bijgeschreven in de plaatsen waar ze op kamers zitten en blijft Texel buiten beeld.


Dan is er landelijk ook nog de zogeheten onderschatting van het aantal mensen dat met het virus besmet is geweest. Er wordt nu veel meer getest dan een half jaar geleden en er kan op basis van antistoffen beter worden vastgesteld of iemand corona heeft gehad. Volgens een artikel in De Correspondent heeft dat tot het inzicht geleid dat er - landelijk bezien - mogelijk twintig keer meer besmettingen zijn geweest dan er officieel zijn vastgesteld. Het leidt al met al tot het beeld dat het aantal van 25 besmettingen op Texel in de praktijk al een stuk hoger moet zijn geweest, het is lastig om te zeggen hoeveel. Wat het getal echter ook is, de adviezen blijven hetzelfde: handen wassen, afstand houden, drukte vermijden, zoveel mogelijk thuis werken en een test aanvragen (tel 0800-1202) bij griep- en verkoudheidsklachten.


Jeroen van Hattum