Wat ik zeggen wou

Windenergie


Wat mij opvalt aan de discussie over windmolens op Texel zijn vooral de aangewezen zoekgebieden: Waarom zijn dit uitgerekend locaties nabij de bebouwde kom? De Cocksdorp, Oudeschild en het Horntje zijn samen goed voor 2500 inwoners. En moeten daar dan windmolens in de achtertuin gezet worden? Slagschaduw en achtergrondgeruis van de wieken zijn schadelijk voor het welzijn van de bewoners. Daarom heeft de Rijksoverheid richtlijnen opgesteld. Windmolens mogen niet te dicht bij huizen staan. Daarom moeten de molens bij slagschaduw voorzien zijn van een stilstand voorziening (de molen stopt automatisch als er slagschaduw optreedt). Dat leidt tot minder draaiuren (en dus lagere inkomsten) van de molens.

Misschien kan iemand ons, als bewoners van Texel, uitleggen waarom er geen zoekgebied is aangewezen in Midden-Eierland. Agrarisch gebied tot aan de horizon. Plaats twee parkjes van vier molens per stuk en Texel heeft haar eigen energievoorziening. De betreffende agrariër ontvangt jaarlijks een pachtsom, en kan ondertussen ook nog het gras blijven maaien voor de koeien. Er zullen misschien wat minder ganzen op het omringende landbouwpercelen vertoeven. Het is maar zeer de vraag hoe erg de boer dat zal vinden. Het groter aantal draaiuren van de molens compenseert ruimschoots voor de aanleg van wat langere elektriciteitskabels. En wanneer de windmolens langs een doorgaande landbouwweg worden geplaatst kan er gebruik gemaakt worden van bestaande infrastructuur. Dat gaat dus niet ten koste van landbouwgrond.

Wat betreft de vaak genoemde horizonvervuiling zouden we een enquête kunnen houden onder de toeristen. Het overgrote deel van deze mensen heeft op weg naar Texel zoveel windmolens in Noord-Holland of Friesland gezien dat die van Texel hen niet eens meer opvalt. Bovendien kunnen wij ons afvragen of de toeristen nou specifiek voor Midden-Eierland naar Texel reizen.

Tenslotte nog de financiën: De investering in een windmolenpark heeft zich in een jaar terugverdiend. De terugverdientijd van zonnepanelen is minstens 5 jaar. Ik ken persoonlijk veel mensen die daarom veel liever investeren in windmolens. Richt een coöperatie op en doe het net zo als de TESO: laat de deelnemers aandelen kopen van het windmolenpark. Een veel betere investering waardoor iedereen ook meer geld overhoudt om op de Texelse terrassen samen een biertje te drinken. Dat is ook fijn voor de horeca!

Dus bestuurders en politici van Texel: schud de veren uit, en maak gezamenlijk een rondvlucht over Midden-Eierland. Nu het nog kan!


Roel Riegman,

Oosterend