De brandweer brengt de brancard voor het slachtoffer naar de Groeneplaats.
De brandweer brengt de brancard voor het slachtoffer naar de Groeneplaats. Foto: Jeroen van Hattum

Spitsuur in hulpverlening, twee heli's tegelijk nodig op eiland

Het leek zaterdag even spitsuur in de hulpverlening op het eiland. Rond half zeven was er zowel op de Groeneplaats in Den Burg als nabij de Rommelpot in Den Hoorn hulpverlening nodig.

In beide gevallen kwam er een helikopter naar het eiland, omdat er op dat moment geen ambulance beschikbaar was. Er was er om half vijf al een opgeroepen voor hulpverlening aan de Postweg in De Cocksdorp en om half zes werd een ambulance opgeroepen voor hulpverlening aan de Klimpstraat in De Cocksdorp.

De situatie leidde ertoe dat in Den Burg de brandweer erbij kwam voor het patiëntenvervoer tussen de ijsbaan (waar de helikopter was geland) en de Groeneplaats. Daar was een vrouw onwel geworden. Volgens meerdere ooggetuigen was zij al om half zes niet lekker, maar duurde het een tijd voordat hulp goed en wel op gang kwam. Nadat de helikopter was geland, bracht de brandweer de brancard naar de Groeneplaats waar een arts zich over de vrouw ontfermd had. De brandweer zorgde ervoor dat de vrouw in de helikopter kwam waarmee ze naar het ziekenhuis in Alkmaar ging. Bij het voorval in Den Hoorn landde de traumahelikopter nabij Loodmansduin waar hij volgens ooggetuigen tegen acht uur weer opsteeg.

De veiligheidsregio Noord-Holland Noord, verantwoordelijk voor de ambulancevoorziening, liet gisteren desgevraagd weten uit te zoeken wat er is voorgevallen. De organisatie kon gisteren nog geen inhoudelijk reactie geven. De situatie had gisteren de aandacht van de gemeente. Volgens een woordvoerder volgen er mogelijk nog gesprekken met de veiligheidsregio over de situatie. Bedoeling is dat er bij vertrek van een ambulance van het eiland eentje terugkomt ter vervanging, maar de vraag is of dat zaterdag ook het geval is geweest. De Waddenheli die nu naar Den Burg kwam, is te beschouwen als een vliegende ambulance met de kanttekening dat hij er vooral is voor patiëntenvervoer vanaf de Friese Waddeneilanden.