Bloedbank stopt met afnemen van bloeddonaties op Texel

De mobiele afnamepost van de bloedbank is woensdag 11 november voor het laatst op het eiland. Sanquin stopt daarna met het afnemen van bloed op Texel.

Volgens Sanquin wordt het te duur om op Texel bloed af te blijven nemen, afgezet tegen de hoeveelheid donoren op het eiland en de extra kosten die de bloedbank vanwege de eilandpositie moet maken. Volgens een woordvoerder telt Texel circa 250 donoren van wie er bij de laatste sessie in april 119 werden opgeroepen. "Daarvan kwam 59 procent opdagen. Dat is mooi voor het eiland, maar het wordt anders als je het afzet tegen het grotere geheel."

Sanquin schat circa veertig procent meer kosten te hebben aan Texel dan aan locaties op de vastewal waar bloed wordt afgenomen. "Het bloed moet ook via de boot naar de vastewal moet en dat kost extra tijd. Dat is allemaal te doen, maar het heeft gevolgen voor de kwaliteit van het bloed." Op het eiland ging al het verhaal rond dat Sanquin zelf op vermindering van donoren zou hebben aangestuurd door Texelaars niet meer op te roepen, maar dat ligt volgens Sanquin anders. "Als mensen niet reageren op een oproep en we krijgen geen contact met ze, dan gaat iemand op non-actief. Maar dat is iets dat we landelijk doen."

Volgens een brief die van het weekend werd verspreid, kunnen Texelse bloeddonoren vanaf 2021 terecht in Den Helder of eventueel bij een andere afnamelocatie. Sanquin biedt een reiskostenvergoeding aan. De mobiele afnamepost was sinds 2014 in gebruik op het eiland. Daarvoor werd onder meer bij de OSG in Den Burg bloed afgenomen.