Overzicht van het dashboard van de Rijksoverheid op zaterdag 19 september.
Overzicht van het dashboard van de Rijksoverheid op zaterdag 19 september. Foto: Dashboard Rijksoverheid

Besmettingen op Texel toegenomen

Texel heeft het aantal positief op het coronavirus geteste mensen de afgelopen dagen zien toenemen.

In een week tijd kwamen er volgens het dashboard van de Rijksoverheid acht nieuwe gevallen bij. De stijging werd eveneens waargenomen door de Texelse huisartsen. De toename leidde er van het weekend even toe dat Texel prijkte in een rijtje van acht gemeenten waar het aantal besmettingen het snelst steeg. Maandag was Texel weer uit dat rijtje verdwenen en kleurde het eiland in het dashboard ‘lichtblauw’ in plaats van ‘donkerblauw’. Maandag kwamen er in de loop van de dag bij de huisartsen echter ook alweer drie nieuwe gevallen bij.

Een aantal van de nieuwe besmettingen deed zich voor in De Koog waar sinds vorige week zondag drie restaurants uit voorzorg zijn dichtgegaan. Dat was eerst het Vogelhuis (twee besmettingen), gevolgd door De Taveerne en later ook Het Plein. Bij De Taveerne was één medewerker besmet en hadden er vier lichte gezondheidsklachten. Het Plein liet weten dat meerdere medewerkers verkouden waren en zei het zekere voor het onzekere te nemen.

De ontwikkelingen gingen de afgelopen dagen opeens snel. Woensdagavond werd bekend dat Duitsland en België de provincie Noord-Holland (waaronder Texel) van 'code rood' hadden voorzien. Donderdag was daar nog verontwaardiging over op het eiland en werd er onder meer vanuit de gemeente, de VVV en politieke partijen actie ondernomen om iets aan de afgegeven 'code rood' te doen. Vrijdagochtend werd duidelijk dat Texel ook met een toename van het aantal coronabesmettingen te maken had.

Het totaal aantal waargenomen besmettingen op Texel ligt momenteel tussen de 20 en de 30 al is dat met een grote slag om de arm. Het aantal stond tot eind augustus lange tijd op 14 en daarna begon de stijging. Dat is met de kanttekening dat toeristen en seizoenskrachten die corona krijgen elders worden geregistreerd. Er zijn ook diverse mensen die nooit getest zijn geweest, waardoor het werkelijk aantal besmettingen met het virus veel hoger kan liggen.

De Texelse huisartsen deden vrijdag een algemene oproep om de 1,5 meter afstand goed in acht te nemen evenals de andere algemene maatregelen tegen het virus. Dat zijn: handen wassen, geen handen schudden, drukte vermijden, zoveel mogelijk thuis werken, hoesten en niezen in de ellebogen en bij gezondheidsklachten (verkoudheid/griep) een test aanvragen en thuis blijven tot de uitslag bekend is.