De kleedjesmarkt op de ijsbaan in Den Burg. 's Avonds deed hetzelfde plek nog dienst als landingsplek voor de Waddenheli.
De kleedjesmarkt op de ijsbaan in Den Burg. 's Avonds deed hetzelfde plek nog dienst als landingsplek voor de Waddenheli. Foto: Willem Sangers

IJsbaan Den Burg houdt gemoederen bezig

De ijsbaan in Den Burg was de afgelopen dagen één van de meest besproken onderwerpen in Den Burg.

Was het niet op de kleedjesmarkt die afgelopen zaterdag op de ijsbaan werd gehouden, dan was het wel op de social media of gewoon met elkaar in het voorbijgaan op straat.


Texels Belang, VVD en Texel 2010 (samen acht van de vijftien zetels in de gemeenteraad) besloten donderdagavond verder te gaan met de ontwikkeling om parkeerplaatsen op de ijsbaan te gaan realiseren. Een voorstel van PvdA, GroenLinks, D66 en CDA om het nog even rustig aan te doen met de ijsbaan en eerst met toekomstige gebruikers in gesprek te gaan over de toekomst van de ijsbaan redde het daardoor niet tijdens de raadsvergadering.


TB, VVD en Texel 2010 gaven aan, vast te blijven houden aan het parkeer- en verkeerscirculatieplan voor Den Burg waar de raad in februari mee instemde. In dat plan wordt gesproken over 100 parkeerplaatsen op de ijsbaan, plus ruimte voor grootschalige activiteiten als de kermis en het circus. Als het vriest, moet er ook geschaatst kunnen worden. VVD-raadslid Peter van Sijp rekende aan de hand van de CROW-normen voor parkeerplaatsen voor, dat de genoemde 100 parkeerplaatsen een kwart van de ijsbaan in beslag zouden innemen. Over de resterende driekwart wilde hij graag met anderen in gesprek over de mogelijkheden. Volgens het parkeer- en verkeerscirculatieplan is herinrichting van de ijsbaan tot parkeerterrein nodig om de parkeerdruk rond het centrum van Den Burg te verlagen.


D66-raadslid Astrid van de Wetering sprak na het wegstemmen van de motie van een gemiste kans, omdat er helemaal geen haast achter parkeren op de ijsbaan zit. PvdA, GL, D66 en CDA kwamen met de motie naar aanleiding van het parkeerterrein bij de TXL sporthal dat afgelopen zomer grotendeels leeg bleef. Dat is pal naast de ijsbaan waardoor de vraag rees in hoeverre het nodig is om daar parkeerplaatsen te realiseren. De betreffende motie was al aangepast ten opzichte van een eerdere motie die een paar weken geleden op tafel lag. Daarin stond nog het verzoek om géén parkeren te doen en dat was nu iets anders geformuleerd met de strekking dat de ijsbaan ook te boek staat als zoekgebied voor parkeerplaatsen. PvdA-raadslid Remko van de Belt kaartte aan dat vanuit het toekomstig Onderwijscentrum (aan de Emmalaan) het pleidooi is gehouden om voor de inrichting van een speelterrein voor de kinderen verder te kijken dan het directe terrein om het toekomstig schoolgebouw heen. Daarmee komt de ijsbaan in beeld bij het Onderwijscentrum.


Wethouder Edo Kooiman gaf op basis van de discussie aan dat er voor hem nu wel een duidelijk kader ligt van wat de raad wil met de ijsbaan en dat is uitvoering geven aan het parkeer- en verkeerscirculatieplan om de ijsbaan geschikt te maken voor parkeren, circus en kermis. Uit de discussie viel op te maken dat het college nog bij de raad terecht moet om budget te vragen voor de herinrichting. Van de Belt vroeg ook hoe het eigenlijk zit met oprit en afrit naar het beoogde parkeerterrein. Dat is niet opgenomen in de werkzaamheden die momenteel aan de Emmalaan plaatsvinden. De wethouder zegde de raad toe schriftelijk terug te komen met antwoorden over planningen en op de vraag wanneer het werk zou kunnen starten.