De promotiecaravan van Kunst Zomer Route Texel stond zaterdag in Oosterend.
De promotiecaravan van Kunst Zomer Route Texel stond zaterdag in Oosterend. Foto: Gerard Timmerman

Kunstroute versterkt cultuur als kernwaarde

Ook, ja zeker op het gebied van kunst heeft Texel veel te bieden. Fred Winkel raakte er “flabbergasted” van en beleefde “kippenvelmomenten” tijdens de Kunst Zomer Texel Route. Hij was onder de indruk van de kwaliteit van de kunst en professionaliteit van de kunstenaars.


Winkel raakte als buitenstaander betrokken bij de organisatie van de zomerse kunstroute, een initiatief uit de koker van Cor van Heerwaarden, als reactie op het wegvallen van cultuurevenementen als Lange Juni, Klifhanger en andere festivals.

De Kunst Zomer Texel Route omvatte drie routes over het eiland (op zondag Ronde Noord, zaterdag de Hogeberg en donderdag Den Hoorn), waarbij tientallen kunstenaars langs de routes op die dag hun ateliers openstelden. Zaterdag werd de route geëvalueerd in De Bijenkorf.

Het initiatief sloeg goed aan. “Ik kreeg op donderdag veel meer mensen binnen dan anders. En het leuke was dat ze ook terugkwamen om te kijken hoe mijn schilderij vorderde”, vertelde Peter van der Ploeg, die zijn atelier in een voormalige bollenschuur aan de Mokweg.

"Een goeie reden voor mensen om achter de diek te komen", zei houtkunstenaar Piet de Bruin, die in zijn atelier Texel Woodart aan de Hoofdweg ook veel bezoekers ontving. De spreiding van de galeries en ateliers had als neveneffect dat veel bezoekers vonden dat ze op zulke leuke plekken kwamen.

De algemene indruk was dat bezoekers goed geïnformeerd waren en geïnteresseerd. Niet alleen in de kunst, maar ook in de kunstenaar. Zelfs zodanig dat bezoekers soms zelfs "moeilijk weg te krijgen waren." Er werd ook best veel verkocht, al wisselde dat per atelier. Ook kregen de kunstenaars te horen: "Volgend jaar wéér toch?" Wat betreft de organisatie wel, al ligt er nog wel een financiële uitdaging.