De Slufter vastgelegd door Sytske Dijksen. De foto van het lam op de Prins Hendrik Zanddijk is van echtgenoot Adriaan.
De Slufter vastgelegd door Sytske Dijksen. De foto van het lam op de Prins Hendrik Zanddijk is van echtgenoot Adriaan. Foto: FOTO FITIS/ Sytske Dijksen

45 gebieden en 160 locaties

"Het mooie aan deze uitgave vind ik zelf dat er ook wat verteld wordt over de locaties en dat de coördinaten van de locaties er ook bij staan', vertelt Daan Schoonhoven van Pixfactory, de uitgever van het boek "De mooiste fotolocaties van Texel, een boek met 45 natuurgebieden en 160 locaties met medewerking van diverse Texelse fotografen. Het is een mooi en overzichtelijk boek dat zich door het concept onderscheidt van andere fotoboeken over Texel. Het neemt de lezer aan de hand bij een foto-ontdekking van ons eiland en geeft wellicht nieuwe inspiratie aan mensen die Texel al van haver tot gort kennen. Aan het boek werkten onder andere fotografen Sytske en Adriaan Dijksen, Ariën Slagt, René Pop, Marc Plomp, Patrick de Graaf, Bob Luijks, Richard Heerschap en Daan Schoonhoven zelf. "Ik kom hier al jaren. In deze serie hebben we al andere uitgaven met Noord-Nederland, Zuid-Nederland en Oost-Nederland, maar toen we toekwamen aan West-Nederland heb ik direct aangegeven dat Texel haar eigen uitgave moest hebben. Het is zo'n prachtig gebied en het zou ondersneeuwen als je het in het grotere geheel van Noord-Nederland onderbrengt. Daar doe je Texel geen recht mee."

De uitgever heeft handig gebruik gemaakt van de schat aan gebiedskennis die de fotografen hebben. Onder redactie van Bob Luijks worden niet alleen gebieden, de dieren en de plantensoorten onder de aandacht gebracht, er is ook aandacht voor de keuze van de lens en informatie over welke camera is gebruikt. "Bij andere uitgaven kregen we wel eens de vraag of het dan niet te druk wordt in die gebieden. Maar er staan zoveel gebieden in dat ik daar niet bang voor ben. Bovendien staan in ons boek alleen openbaar toegankelijke stukken benoemd en die natuur is er juist om van te genieten natuurlijk, dat is niet alleen voor een klein groepje natuurliefhebbers", legt Daan uit.

Wagejot en 'De Tuintjes'

Als Daan gevraagd wordt naar zijn favoriete fotolocatie moet hij diep nadenken. "Ik vind dat een lastige keuze, maar ik denk toch het Wagejot (Oostkant red.) en De Tuintjes (bij de vuurtoren red.). Ik ben een vogelfotograaf en daar heb ik de meest bijzondere vogels gefotografeerd, zoals bijvoorbeeld de sneeuwgors (foto links red.)."


In het boek is naast de gebruikelijke lijst aan gebieden ook ruimte voor iets onverwachtere locaties, zoals bijvoorbeeld de Notaristuin in het centrum van Den Burg en camping Kogerstrand. Het laat zien dat een fotograaf niet ver van huis hoeft om bijzondere foto's te kunnen maken. Uiteindelijk geeft het boek handvatten, maar de makers zelf geven al aan: "Natuur blijft natuur. Dit boek maximaliseert je kansen, maar kan uiteraard nooit 100 procent garantie bieden. Het weer van het moment, maar zeker ook van de voorafgaande periode bepaalt in grote mate de aan- of afwezigheid van bepaalde soorten."

Het boek is onder meer te krijgen bij het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp, het VVV-kantoor in Den Burg en bij het Open Boek en Nauta Boek in Den Burg en kost € 22,90 en is zeker een leuke aanvulling ter inspiratie van menig (amateur)fotograaf, maar biedt ook informatie aan mensen die er wandelend of op de fiets op uitgaan.

Foeragerende Sneeuwgors; foraging Snow Bunting
Afbeelding