Met deze zonneweide bij Everstekoog wordt stroom opgewekt voor TexelEnergie.
Met deze zonneweide bij Everstekoog wordt stroom opgewekt voor TexelEnergie. Foto: Ton Zegers

Jaarvergadering TexelEnergie ook te volgen via het beeldscherm

TexelEnergie houdt maandag 28 september in De Toekomst Klif 12 in Den Hoorn de Algemene Ledenvergadering. Aanvang 19:30 uur. Door het Covid-19 protocol kan die worden bijgewoond door 30 leden, maar is ook te volgen via Zoom.


"Op deze manier kunnen we het toch laten doorgaan”, meldt Leo Timmers, voorzitter van de Raad van Commissarissen. Leden die de vergadering via Zoom volgen krijgen bij aanmelding een inlogcode toegezonden. Timmers: “Wij sluiten een periode van enkele jaren af waarin zware gesprekken zijn gevoerd met banken, partners, belasting, subsidieverstrekkers en dergelijke.” Die hebben geleid tot een, weliswaar bescheiden, positief eigen vermogen per 31 december 2018. Een positie die in 2019 verder kon worden uitgebouwd, zodat de energiecoöperatie er veel beter voorstaat. De Raad van Commissarissen is tevreden over de samenwerking met de landelijke dochtercoöperatie OM Nieuwe Energie. “De invulling van hun facilitaire taken gaat uitstekend. Ook op dit vlak is het huis weer op orde.”

2019 stond in het teken van het herwinnen van het vertrouwen in de Texelse markt. De coöperatie schreef een marketing- en communicatieplan, manifesteert zich op beurzen en op andere wijzen. Het aantal klanten zit na een dip weer in de lift. Nieuwe klanten, maar ook oude die uit ontevredenheid vertrokken, keren weer terug. TE hanteert voor particulieren scherpe tarieven en is door een eigen kantoor op het eiland (in het pand van RAB) laagdrempelig. TE beweegt zich in een markt waarin de concurrentie hevig is. “Andere maatschappijen maken veelal gebruik van colporteurs die het niet zo nauw nemen met het verstrekken van de juiste informatie. Wij zijn niet altijd de allergoedkoopste, maar wel de allergroenste.” Wie de tarieven wil vergelijken, kan dit zelf doen via de website van TE. Voor duurzame opwekking van energie werd in 2019 het energieveld op Everstekoog in gebruik genomen. Veel tijd en energie is gestoken in de zonneweide langs de Pelikaanweg. “Een aanvraag voor een omgevingsvergunning begin 2020 is helaas door de gemeenteraad aangehouden.” Ook doordat, met uitzondering van de turbine van Schagen geen windmolens op het eiland staan, wordt de meeste elektriciteit betrokken van duurzame projecten elders in het land. TE had in 2019 een positief resultaat van €83.069,-. Daar zat een flinke incidentele post tussen, voor 2020 en 2021 is de prognose dat de winst uitkomt rond de €30.000,-. Door groei van het Eigen Vermogen (€100.103,-) groeit de waarde van de aandelen.