Het perceel Gasthuisstraat 40 in Den Burg.
Het perceel Gasthuisstraat 40 in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Raad stemt in met Gasthuisstraat

De gemeenteraad heeft woensdagavond (tien voor, vijf tegen) ingestemd met de aankoop van Gasthuisstraat 40 door de gemeente Texel. Ook het amendement om zo spoedig mogelijk tot sloop over te gaan en een fietsenstalling te realiseren haalde een krappe meerderheid van acht (Texels Belang, VVD en Texel 2010) tegen zeven.

Dat het pand aangekocht moest worden kon rekenen op een ruime meerderheid, alleen de PvdA, GroenLinks en D66 zien niets in de aankoop. in een stemverklaring maakte Dries Veltkamp van de PvdA zijn standpunt in niet mis te verstane woorden duidelijk: Het college vraagt budget voor een aankoop voor de heb, maar zonder doel! De indieners van het amendement willen het pand aankopen om het plat te slaan, dat vind ik nog veel zotter. Ik stem dus tegen."

Jur Schuiringa gaf aan dat uitstel van slopen niet zijn voorkeur heeft. "We weten allemaal hoe het gegaan is bij de Drijverschool in Den Hoorn. Daar zouden woningen komen, maar eerst moest nog even dit en toen moest nog even dat. Daar staan nu nog geen woningen."

In het amendement werd aanvankelijk voorgesteld om het gebouw met een woon- en bedrijfsbestemming nog nog dit jaar te slopen. Wethouder Edo Kooiman maakte direct duidelijk dat dit niet haalbaar is, aangezien de huurder van het winkelgedeelte het pand nog tot eind dit jaar huurt. Remko van de Belt vroeg zich openlijk af wat nu het grote verschil is tussen de kwestie Gravenstraat en de kwestie Gasthuisstraat 40. "Toen de Lindeboom daar een woning afbrak om ruimte te maken voor meer parkeerruimte deden wij heel moeilijk over het slopen, en terecht. Wij gaan nu hetzelfde doen. Wat is het grote verschil? Dat pand had een woonbestemming, dit een dubbele bestemming. Zit daar dan juridisch een verschil in?"

Wat het grote verschil was tussen die kwestie en deze kwestie kon wethouder Kooiman niet meteen beantwoorden, hij gaf aan hier schriftelijk op terug te komen. In vragen die de redactie eerder stelde aan de gemeente werd gesteld dat het pand gewoon gesloopt kon worden - nadat er een vergunning was aangevraagd en verleend - omdat het pand momenteel ook niet wordt bewoond. Zodoende was er volgens de gemeente geen sprake van het onttrekken van een woning aan de woningmarkt.