Fietsstraat Zanddijk

besproken met GS

Niemand lijkt gelukkig met de fietsstraat Zanddijk, tussen de Muy- en de Slufterweg, maar gezien het belang van verbetering van hele fietspad wil de raad wel dat de reconstructie van fietspad Zanddijk snel wordt opgepakt. Wethouder Kooiman kreeg woensdagavond groen licht om verder te gaan.


De problematiek rond de compensatie van natuurgrond voor verbreding van het fietspad Zanddijk was vorige week vrijdag onderwerp tijdens een onderhoud tussen wethouder Edo Kooiman en gedeputeerde Natuur en Landschap Esther Rommel van de provincie Noord-Holland.

De noodzakelijke compensatie van natuurgrond is de reden dat het bestaande fietspad tussen de Muyweg en de Slufterweg verdwijnt en de huidige weg wordt aangepast in een fietsstraat. Zowel fiets- als autoverkeer moet daar straks over. Een ingreep die, onder meer vanuit de omgeving uit vrees voor de veiligheid van fietsers, tot hevige protesten heeft geleid.

Volgens Kooiman bevestigde het gesprek met de gedeputeerde dat de richtlijnen ten aanzien van Natura 2000 gebieden bijzonder strak zijn. “Daar hebben we bij het fietspad aan de Zanddijk mee te maken, maar ook tegen zullen komen bij reconstructie van andere fietspaden in het gebied van Staatsbosbeheer. Het is ook een dilemma dat elders in Noord-Holland gaat spelen.”

Kooiman omschrijft het als een constructief gesprek, maar de gedeputeerde deed geen concrete toezeggingen over verruiming van de normen. Wel deed de gedeputeerde de toezegging dat ze komende week met haar afdeling en ambtenaren gaat kijken welke mogelijkheden er wél zijn.