Raad akkoord met komst cultuurcentrum

De kogel is door de kerk; de gemeenteraad heeft woensdagavond ingestemd met de komst van een nieuw cultuurcentrum in Den Burg waar Artex, Young 4 Ever en de bibliotheek een nieuw onderkomen krijgen.

De besluitvorming was, na jaren van vergaderen, woensdagavond min of meer een formele handeling. Raad en college kwamen begin september met elkaar op één lijn over het cultuurcentrum en de financiering en daar was woensdagavond niets aan veranderd.

De VVD, verklaard tegenstander, stemde als enige tegen. Volgens de VVD-raadsleden is een investering van €7,7 miljoen niet te verantwoorden in het onzekere tijdperk van de coronacrisis. Peter van Sijp: "Het begon over herhuisvesting van Artex en nu hebben we een cultuurpaleis met bijbehorend prijskaartje." Fractievoorzitter William Witte van Texels Belang zei blij te zijn dat er eindelijk een besluit is genomen. Astrid van de Wetering (DD6) zei heel blij te zijn met het 'cultuurpaleis'.

Het nieuwe cultuurcentrum is beoogd op de plek waar nu nog de Thijsseschool zit. Die locatie komt vrij zodra het nieuwe Onderwijscentrum achter de OSG is gebouwd en in gebruik is genomen. De raad heeft gekozen voor de variant cultuurcentrum mét dorpshuisfunctie, theaterruimte en expositieruimte.

De investering van €7,7 miljoen komt neer op een jaarlast van €394.000, bij de gemeente. Dat is €290.000,- meer dan de €104.000,- die de gemeente nu jaarlijks voor de huisvesting van Artex en Young 4 Ever in de begroting heeft staan. Volgens het college moet daarbij als kanttekening worden genomen dat d'Ouwe Ulo, waar beiden zijn gehuisvest, is afgeschreven.


Raad en college zijn jaren bezig geweest om tot besluitvorming te komen. De twee verschilden in het voortraject geregeld met elkaar van mening, waardoor de plannen ook meermalen opnieuw werden verkend en bekeken. Dat leidde soms tot frustraties bij betrokken partijen. Met name Artex is al jaren bezig om betere huisvesting voor elkaar te krijgen voor het cultuur- en muziekonderwijs op het eiland.

De besluitvorming kwam voor Artex, bibliotheek en Young 4 Ever ook op een goed moment; een paar agendapunten later viel de coalitie van TB, VVD en GroenLinks nadat GroenLinks die tegen middernacht verlaten had.