Dorpsstraat in De Koog.
Dorpsstraat in De Koog. Foto: Jeroen van Hattum

Duitsland en België geven 'code rood' af voor Noord-Holland

‘Heel vervelend’ en 'ongenuanceerd' dat Duitsland en België een code rood hebben afgegeven voor de provincie Noord-Holland waar ook Texel mee te maken krijgt.

Dat heeft directeur Frank Spooren van VVV Texel laten weten in een reactie op de besluiten deze week bij de oosterburen en de zuiderburen om voor de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland een negatief reisadvies te geven in verband met een oplopend aantal besmettingen met het coronavirus in de grote steden in beide provincies.

Dat betekent niet dat gasten uit Duitsland en België moeten wegblijven, maar ze moeten na een bezoek van meer dan 48 uur in een van de beide provincies bij thuiskomst wel verplicht een coronatest ondergaan en er wacht thuisquarantaine. "Als de uitslag van de test negatief is, is de thuisqarantaine voorbij.”

De VVV is momenteel aan het inventariseren hoe er het beste met de ontwikkelingen in Duitsland en België omgegaan kan worden. Op het moment komt volgens Spooren ongeveer 25 procent van de gasten op het eiland uit Duitsland. Dat is minder dan gebruikelijk voor de huidige periode van het jaar; dan komt gemiddeld een derde van de gasten uit Duitsland. Als gasten zich melden met het verzoek om een vakantie te annuleren, kan dat volgens de VVV op basis van de afspraken die gemaakt zijn tijdens het boeken van de vakantie.

De Duitse ‘code rood’ is afgegeven door het Duitse Robert Koch Institut, het zusje van het RIVM in Duitsland. Het instituut heeft Noord-Holland en Zuid-Holland vanaf woensdagavond 19:00 uur als ‘risicogebied’ bestempeld. De ‘code rood’ van België is afgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken in België en geldt vanaf komende vrijdag.

Noord-Holland en Zuid-Holland stonden in België tot nu toe te boek als ‘oranje’ wat inhield dat een coronatest en thuisquarantaine geadviseerd werden maar nog niet verplicht waren.

De classificatie ‘risicogebied’ in Duitsland is volgens het Robert Koch Institut gebaseerd op een beoordeling in twee fasen. Bekeken is in regio’s in Europa de afgelopen zeven dagen meer dan 50 nieuw geïnfecteerde mensen per 100.000 inwoners kenden en bekeken is waar een verhoogd infectierisico bestaat.

Texel telde volgens de jongste cijfers van de GGD tot afgelopen dinsdag in totaal 14 vastgestelde besmettingen met het coronavirus en één besmetting die nog niet in de gegevens was opgenomen.