Al decennia discussieert men op Texel over windmolens.
Al decennia discussieert men op Texel over windmolens. Foto: Ontwerp: Severin Candel

Toch draagvlakonderzoek naar windmolens

De gemeenteraad heeft gisteren de weg vrijgemaakt voor een draagvlakonderzoek naar het plaatsen van windmolens. Alleen Annie Hin (Texel 2010) stemde tegen een dergelijk onderzoek.

GroenLinks bracht het punt op tafel tijdens de wensen en bedenken van de Regionale Energie Strategie. Het was één van de zes punten die de partij op tafel legde, drie trokken ze over de finish. Reden genoeg om de stekker uit de coalitie te trekken. Texels Belang stemde juist mede in met het draagvlakonderzoek om de coalitie te redden, de VVD wilde eindelijk een einde maken aan de discussie. "Wij kunnen er helemaal in meegaan. Laten we kijken hoe Texel erover denkt. Als VVD zijn wij nog steeds voor zaken als goed isoleren en duurzaam investeren in bestaande woningen. Energie die je niet hoeft op te wekken is het meest duurzaam."


Ben Zegeren (CDA) kon het niet nalaten een plaagstoot uit te delen naar de VVD en sprak van 'bakzeil halen' voor de partij die eerder nog zo tegen het draagvlakonderzoek was. Peter van Sijp merkte toen op dat een dergelijk onderzoek destijds geen zin had, omdat de provincie windmolens op Texel überhaupt niet toestond. In 2016 stond het draagvlakonderzoek ook al op agenda. Texels Belang, VVD en Texel 2010 waren toen uitgesproken tegen. Cees Hoogerheide (toen nog Sterk Texel, nu Texels Belang) sloot destijds grote windmolens uit.

Het is nu aan de gemeente om een geschikte manier te vinden om de mening van de Texelaars te peilen. GroenLinks ziet kansen om iedere stemgerechtigde een enquête te laten invullen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen die gepland staan voor 17 maart 2021. "Dan moet iedereen toch al naar de stemhokjes en is de kans op een hoge opkomst dus groot", liet Henry Soyer (GroenLinks) desgevraagd weten.


Hoe één en ander geregeld moet worden en of een dergelijke peiling tegelijkertijd met de Tweede Kamerverkiezingen gehouden kan worden, moet nog worden onderzocht, daar ligt onder meer een taak voor burgemeester Uitdehaag. Windmolens op Texel zijn al sinds jaar en dag onderwerp van discussie, waarbij ruimte voor elkaars argumenten al lang niet meer van belang is. Tegenstanders zijn onder meer bang dat de horizonvervuiling ook gevolgen heeft voor het toerisme en dat de 'gehaktmolens' niet stroken met de status van Texel als vogeleiland. Bovendien zeggen zij dat Texel net zo goed kan participeren in windmoleninitiatieven aan de overkant. Voorstanders stellen dat het één van de weinige manieren is om op korte termijn energieneutraal te kunnen worden, bovendien kan volgens hen de oplossing niet steeds bij de buren worden gezocht en moet Texel ook de eigen verantwoordelijkheid nemen. In het energiedebat vatte Remko van de Belt zijn visie op de situatie als volgt samen: "Het is alsof je stelt dat je zo'n mooi huis hebt, dat de buren de belasting moeten betalen."


Het draagvlakonderzoek is een belangrijke stap in een positiebepaling van Texel op het gebied van duurzaamheid. De partijen komen er niet uit. Gisteren gaf een meerderheid van de gemeenteraad bijvoorbeeld weer een voorkeur aan voor de alternatieve Regionale Energie Strategie 'Duurzaam Leefbaar'. Tot woede van GroenLinks die alleen de PVDA aan haar zijde vond. Of een draagvlakonderzoek aan alle windmolendiscussies een einde maakt, zal de toekomst moeten uitwijzen.