Texels Belang en VVD in beraad

"Ik ben aan het ontwaken en ik denk de hele Texelse gemeenteraad. Het statement van GroenLinks was voor ons net zo nieuw als dat het voor jou was", stelt William Witte, fractievoorzitter van Texels Belang donderdagochtend.

Hoewel iedereen wist dat het schuurde in de coalitie, was er goede hoop op behoud van de coalitie nadat de nieuwe fractievoorzitter Rikus Kieft harde woorden van zijn voorganger Elias Marseille - die sprak van onbetrouwbare partners - woensdag 'uit de ether' had gehaald. "We moeten het misschien even laten bezinken. Vanavond spreken we voor de vergadering even met de partij over de kwestie. Het was gisteren een lange avond. Jij zult ook zien dat een aantal raadsleden snel weg was. Er moest vandaag ook weer gewerkt worden en het was al middernacht", laat Witte donderdagochtend weten.


Jur Schuiringa is donderdagmiddag harder in zijn woorden, al benadrukt hij ook dat er eerst overlegd moet worden. Het aanblijven van de wethouder van GroenLinks vindt hij duidelijk geen vanzelfsprekendheid. "Rikus heeft het goed gedaan naar zijn achterban. Hij mocht de puinhopen van de uitspraken van zijn voorganger opruimen. Hij sprak tot zijn partijleden in zijn toespraak, niet tot de gemeenteraad. Dat zij zelf meerderheid willen zoeken voor hun standpunten is hun goed recht. Maar wij moeten kijken als coalitie of we in het college dan wel een wethouder willen hebben die er namens een partij zit die niet tot de coalitie behoort."

Schuiringa vervolgt dat hij er van baalt dat er met populistische standpunten onder meer veel geld over de balk is gesmeten. "Wij als VVD zijn groot voorstander van het overeind houden van Artex. Maar een cultuurcentrum van zes miljoen euro aan gemeenschapsgeld, belachelijk", laat hij niets aan onduidelijkheid te wensen over.