Bezwaren tegen nieuwe units aan Slingerweg ongegrond verklaard

Het college heeft bezwaren van twee omwonenden van de 'campus' aan de Slingerweg tegen de komst van twintig nieuwe woonunits verworpen.

Dat heeft het college besloten op advies van de Bezwarencommissie die de bezwaren eerder dit jaar behandelde. Volgens de omwonenden is er van de huidige twintig woonunits al veel overlast geweest en zij vrezen dat de overlast toeneemt als het aantal units groeit tot veertig.

Volgens de Bezwarencommissie ontbreken echter de "objectieve gegevens die de gestelde mate en omvang van de door de bezwaarmakers ervaren overlast onderbouwen." De commissie zegt ook niet te twijfelen aan de inspanningen van betrokken instanties om eventuele overlast van de bewoners tegen te gaan.

Bedoeling is dat er bij de veertig units een beheerderswoning komt met een beheerder die namens de Texel Academy en Woontij een oogje in het zeil houdt bij de units die bedoeld zijn voor leerlingen van de Texel Academy. "De belangen van de bezwaarmakers hoeven hier niet zwaarder te wegen dan het algemeen belang dat gediend is bij de studentenhuisvesting met units." Volgens de Bezwarencommissie moet het college wel beter in de besluitvorming vastleggen dat de units maximaal tien jaar op het terrein achter het gemeentehuis mogen staan. Het college moet ook in de besluitvorming opnemen dat de tijdelijke plaatsing van de units in afwijking is van de bestemmingen 'parkeerterrein' én 'maatschappelijk'. Nu stond er alleen dat het in strijd was met de bestemming 'parkeerterrein'.

Vanuit het college wordt door wethouder Hennie Huisman overigens niet ontkend dat er overlast is geweest. In het eerste jaar van de Texel Academy zaten er aan de Slingerweg jongeren die door het UWV waren geselecteerd en dat ging gepaard met de nodige problematieken. De Texel Academy heeft de selectie van leerlingen inmiddels zelf ter hand genomen en de regels voor het wonen op de campus (onderdeel van de opleiding) zijn aangescherpt. Wie voor de derde keer een waarschuwing krijgt, gaat van de opleiding af en dat betekent ook een vertrek van de campus.