Huttenbouwen voor school in De Cocksdorp.
Huttenbouwen voor school in De Cocksdorp. Foto: Jeroen van Hattum

Dagje les in bouwen van hutten

Huttenbouwen in de klas is niet zo praktisch, dus dan ga je mooi een dagje naar buiten als het thema 'hutten bouwen' op het programma staat.

En zo waren de leerlingen van groep 6,7 en 8 van basisschool Durperhonk in De Cocksdorp dinsdag de hele dag op het veld van SVC achter school in de weer om met elkaar hutten te bouwen. Diverse ondernemers uit het dorp hadden een stapel pallets verzameld, zodat de jeugd uit de voeten kon om een paar mooie bouwwerken neer te zetten. Thema van de les was 'samenwerken'; in vier groepjes moesten ze met elkaar wat neerzetten.


Dat leidde tot een zelfgebouwd piratenschip, een spookhuis, een koekjeskraam en een hut die dienst deed als boot én kasteel en zelfs een eigen ophaalbrug kende. Het thema corona bleef niet onbesproken; bij de koekjeskraam was meteen maar het bord 'houd 1,5 meter afstand' tegen de kraam gespijkerd.


Een groepje met Jilles Bonne, Ahmed Sheikhnabi, Bente Hooyschuur, Sem Gerdez en Tycho Ran (allemaal 10 jaar oud) hield zich bezig met het piratenschip. De werktactiek van de groep: eerst spullen verzamelen en daarna gewoon beginnen met bouwen, timmeren en schilderen. Dat leidde tot een piratenschip met een bocht erin, maar dat mocht de pret niet drukken. Er werden ook meteen wat binnenruimtes in het piratenschip gemaakt om schaduw te hebben tegen de zon die dinsdag volop scheen. Een stel vlaggetjes en doeken om het geheel aan te kleden, deden de rest.