Een gewone dinsdag in De Cocksdorp.
Een gewone dinsdag in De Cocksdorp. Foto: Jeroen van Hattum

"Mensen verblijven graag buiten"

Opgeluchte gezichten in De Cocksdorp. Na een uitermate stil voorjaar hebben ondernemers in het dorp een goede zomer achter de rug waardoor de schade van de coronacrisis vooralsnog lijkt mee te vallen. Dat valt op te maken uit een rondje door het dorp.

Een dienblad vol drinken, een broodje kroket en een omelet. Henk en Wil Dielemans van het Eierlandsche Huis hebben de bestelling van een paar gasten buiten vlot geregeld. De tafeltjes en stoeltjes bij de ingang van het dorpshuis zijn - op een doordeweekse dinsdag - goed gevuld met gasten en dat gaat al een tijdje zo. Het is tekenend voor de hoeveelheid mensen die sinds de Hemelvaart (21 mei) het eiland bezoeken. De Cocksdorp is als toeristisch gebied in trek bij de gasten die het eiland bezoeken en dat merkt vrijwel iedereen in het dorp. "We hebben de afgelopen tijd zelfs meegemaakt dat er werd gereserveerd voor het avondeten', vertelt Henk met een grote glimlach. "Dat hebben we hier in het Eierlandsche Huis voorheen toch niet vaak meegemaakt."


Een rondgang langs ondernemers in het dorp levert een duidelijk beeld op. De eerste maanden na het uitbreken van de crisis was het uitermate stil, maar sinds de Hemelvaart lijkt het drukker dan in het voorgaande jaren is geweest. "De schade van die eerste paar maanden na de crisis halen we niet snel in", vertelt Sabrina Veldman van De Concurrent, "maar we draaien gelukkig wel alsnog een goed seizoen." Een hoop is niettemin wel anders geworden. Zo besloten de groothandels als gevolg van de crisis een deel van de voorraden te minderen, waardoor niet alles altijd leverbaar is. "Dan moet je anderen gaan bellen om alsnog aan je producten te komen." Een eindje verderop bij Van der Linde Fietsen gaat het eveneens goed na de stille maanden in het voorjaar. Volgens Martijn van der Linde worden klanten momenteel bewust zoveel mogelijk buiten voor de zaak geholpen en is het ook te merken dat mensen momenteel ook graag buiten zijn. "Daar zijn fietsen gelukkig een goed middel voor." Volgens hem is het prettig om te zien dat het gehele eiland het alsnog goed heeft gedaan.


Bij de tearoom van Bakker Timmer in de Kikkertstraat valt het eveneens op dat gasten momenteel graag buiten verblijven. Bij de tearoom zakte de omzet in het voorjaar terug tot twintig procent van wat het was en begon het volgens Niels Kossen ook vanaf de Hemelvaart weer te lopen. "Het gaat nu gelukkig heel goed." Met de veiligheidsmaatregelen tegen het virus zit het wel goed in De Cocksdorp: bij de ingangen van de winkels staan flessen om de handen te reinigen en op diverse plekken zijn de verzoeken om 1,5 meter afstand te bewaren te lezen. Dat laatste is in de praktijk uiteraard soms lastig en dat was één van de redenen om de wekelijkse Durpermarkt in de zomer te laten schieten. Dat betekende aan de ene kant verlies van inkomsten maar veiligheid en gezondheid waren doorslaggevend. Ander ding dat opvalt, is dat er van de zomer over het algemeen een ander soort publiek dan voorgaande jaren is geweest. Mensen die vaak anders in het buitenland op vakantie gingen en nu de Waddeneilanden ontdekken.


Na de Hemelvaart zijn de gasten hier blijven komen

"Een deel van hen reageert verrast dat het hier zo mooi is", vertelt Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum in de Kikkertstraat. Er waren meer Nederlandse dan Duitse gasten en volgens Veldman was er van de zomer meer jeugd te zien. Bij het Vogelinformatiecentrum staan ook aan de achterzijde van de zaak flessen om de handen te reinigen en dat heeft volgens Plomp een praktische reden; mensen die verrekijkers testen, reinigen eerst de handen zodat niet per abuis via de verrekijkers het virus overgedragen zou kunnen worden. Hij verwacht door de goede zomer eveneens toch nog boven de streep te kunnen eindigen. "We zijn weer begonnen met wandelingen en excursies. Dat is met minder mensen om afstand te bewaren. Maar eerder dit jaar waren er wel de zenuwen en was het ongewis welke kant het op zou gaan." Bij de horeca in het dorp is het eveneens druk, met de kanttekening dat diverse bedrijven de seizoens- en de vakantiekrachten moeten missen en daardoor soms niet dagelijks open kunnen zijn. Bij Topido runnen René Remmers en Karin van Dompselaar de zaak met zijn tweeën en dat scheelt al. Daar gaat het eveneens goed met de aanloop en is het wennen dat gasten nu soms al vijf of zes dagen van tevoren reserveren.

De hoop bij de ondernemers is wel dat het goed blijft gaan. Plomp: "Als we een tweede Lock down zouden krijgen, ziet de toekomst er weer ongewis uit."